Pilt

Pilt

Kihiline magustoit marjade ja müsliga

Suvi on värskete marjade ja elu nautimise aeg. Suvel pole mahti kaua köögis toimetada, sest nii palju muid vahvaid tegevusi ootavad tegemist. See retsept siin on lihtsamast lihtsam ega röövi kodukokalt liigselt aega, samas maitseb tõeliselt hästi. Siidine kreem, krõbe müsli ja mahlased marjad - mida veel ühelt suviselt magustoidult tahta. Maitseb nii väikestele kui suurtele kohe väga-väga!



Valmib 20 topsitäit (minul olid 250 ml topsid)

Vaja läheb:
375 g krõbedat šokolaadimüslit
400 g toorjuustu või kohupiimapastat
400 ml rõõska koort 35%-list
250 g magusat kondenspiima 
1 tl vanillisuhkrut
1 kg marju (maasikaid, vaarikaid või mustikaid)
kaunistamiseks riivitud šokolaadi või šokolaadilaaste

Kõigepealt valmista kreem. Selleks vahusta rõõsk koor vanillisuhkruga. Hõõru toasoe toorjuust lahti. Kui kasutad kohupiimapastat, siis sega see lihtsalt läbi (kohupiim võib olla ka külmkapikülm). Sega toorjuust või kohupiimapasta kondenspiimaga ühtlaseks kreemiks, kõige viimasena sega õrnalt hulka ka vahustatud koor.

Nüüd pane magustoit kokku. Selleks lao parajatesse topsidesse kihiti müslit, puhastatud marju (vajadusel tükeldatud) ja kreemi. NB! magustoit tuleb valmis teha kas vahetult või kuni 1 tund enne söömist. 


Algne idee on pärit ajakirjast "Hetk" (suvi 2018)

Marja-kohupiima purukook

Igasuguseid marja-kohupiimakooke olen palju teinud, kuid see siin on eriliselt hea. Kaerajahu teeb põhja mõnusalt krõbedaks, mis koos mahlaste marjade ja kohupiimaga moodustab ideaalse terviku.


PÕHI
3 dl nisujahu
2 dl täistera kaerajahu
2,5 dl suhkrut
200 g võid

KATE
600 g kohupiima
150 g paksu Kreeka jogurtit
3 muna
1 väikse kuhjaga spl tärklist
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
400 g hapukaid marju (kui kasutad külmutatud marju, siis sega need enne koogile panekut 2 tl tärklisega) + 2 spl suhkrut

Kuumuta ahi 200 kraadini. Põhja jaoks sega jahud suhkruga, lisa tükeldatud külm või ja näpi purutaoliseks massiks. Suru 2/3 tainast kõrgemate äärtega, küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuvormi põhja ja küpseta seda ahjus 12-15 minutit.

Katte jaoks sega omavahel kohupiim, jogurt, munad, tärklis, suhkur ja vanillsuhkur. Vala segu eelküpsetatud põhjale. Sega marjad 2 spl suhkruga (külmutatud marjadele lisa ka tärklis). Puista marjad kohupiimale. Kõige peale puista ülejäänud tainapuru. Küpseta 200 kraadi juures ca 35-40 minutit.



Kerge salat feta ja saiakrutoonidega

Mahlane ja maitsev salat, mis sobib suvisesse aega nagu valatult. Sobib nii iseseisvaks kergeks eineks kui ka näiteks mõne liharoa kõrvale. Tooraine kvaliteet on siin ülioluline, seetõttu ongi seda salatit hea teha suvisel ajal, kui värske kraam pakatab maitsetest ja aroomidest.


SALAT
1 pakk frillice salatit
300 g kollaseid või rohelisi aedube (juppideks lõigatud)
500 g kirsstomateid
1 paprika
1 punane sibul
200 g fetat
8 viilu röstsaia + pisut oliiviõli

KASTE
0,5 dl mahedamaitselist toiduõli 
1 suurem küüslauguküüs
1 tl vedelat mett
sorts sidrunimahla või valge veini äädikat
soola/pipart

Keeda aedube soolaga maitsestatud vees ca 4 minutit, kurna ja jahuta. Lõika röstsaiaviilud kuubikuteks, laota ahjuplaadile ühekordse kihina ning piserda üle oliiviõliga. Sega kätega kergelt läbi ja küpseta 200 kraadises ahjus 10-15 minutit, vahepeal lusikaga kuubikuid segades. Valmis saiakrutoonid on kaunilt kuldpruunid.
Kastme jaoks sega kokku toiduõli, purustatud küüslauk, mesi, sidrunimahl või valge veini äädikas ja sool. 

Vahetult enne serveerimist pane salat kokku. Rebi frillice õrnalt väiksemaks ja lao vaagnale, sinna peale puista jahtunud aedoad. Lõika kirsstomatid sektoriteks, sibul õhukesteks viiludeks ning paprika suupärasteks tükkideks ning laota vaagnale aedubadele ja frillice'le seltsiks. Kõige peale puista fetakuubikud. Nirista üle kastmega ning jahvata peale musta pipart. Saiakrutoonid tuleks serveerida eraldi kausikeses, nii et iga sööja enda portsule neid ise lisada saaks. Suurele vaagnale ma ei soovita neid puistada, kuna sai liguneb kiirelt läbi.



Pasta-suitsukanasalat

Väga maitsev ja lihtsalt valmiv salat on kõhule kerge, samas toidab hästi. Sega salat valmis kindlasti vahetult enne söömist, nii on see parim.


Vaja läheb:
300 g suuremat pastat (nt penned või spiraalid), keetmata kaal
pisut toiduõli
400 g kodujuustu
2 spl majoneesi 
350 g suitsukana fileed
500 g kirsstomateid
1 väiksem punane sibul
pool pikka kurki
hakitud maitserohelist
soola, pipart

Keeda pasta soolakas vees pehmeks (NB! mitte liiga pehmeks, muid kaotab pasta oma kauni vormi ja muutub jahuseks). Nõruta valmis pasta korralikult ja sega natukese toiduõliga, jäta jahtuma.

Haki suitsukana filee, kirsstomatid, kurk ja sibul ning sega jahtunud pasta hulka. Lõpuks sega sisse kodujuust ja majonees (eriti hea on need kaks eelnevalt omavahel ära segada), jahvata peale musta pipart ning puista üle maitserohelisega. Ongi valmis!


Pohla-toorjuustutort

Kerge, hapukas ja vahvalt vahune tort sobib väga hästi toekama eine või näiteks grillimise järgseks magusroaks. Pohlade asemel võib samas koguses kasutada misiganes meelpäraseid kodumaiseid marju - sõstraid, (mets)maasikaid, vaarikaid. 



PÕHI
3 suurt muna
3 spl suhkrut
0,5 dl kartulitärklist
2 spl kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
1 spl jahu

KREEM
400 g toorjuustu
100 g paksu Kreeka jogurtit
400 ml rõõska koort 35%-list + 1 spl tuhksuhkrut
4 dl pohli (või muid hapukaid marju)
1,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
10 g želatiinipulbrit
1 dl punast marjamahla 

Kõigepealt valmista biskviit. Selleks sega omavahel jahu, tärklis, kakaopulber ja küpsetuspulber. Vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks, lõpus vahusta sisse ka munakollased. Sõelu kuivainesegu munavahu hulka ja tõsta lusikaga õrnalt segamini. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ning küpseta 200 kraadises eelsoojendatud ahjus ca 20 minutit, katsu tikuga küpsust. Jahuta biskviit täielikult maha.

Kreemi jaoks sega omavahel toasoe toorjuust, Kreeka jogurt, vanillisuhkur ja tavaline suhkur. Pane želatiin marjamahlaga 10 minutiks paisuma, seejärel soojenda seda pliidil õrnal kuumusel, kuni želatiin on täielikult sulanud, lase enne kreemi sisse valamist pisut jahtuda. Purusta 3 dl pohli. Vahusta rõõsk koor tuhksuhkruga. Vala pisut jahtunud želatiin toorjuustusegusse, vispelda ühtlaseks. Seejärel lisa kreemile purustatud pohlad, sega ühtlaseks. Lisa õrnalt segades ka vahustatud koor ja terved pohlad. 

Nüüd pane tort kokku. Soovitan seda teha ca 27-28 cm läbimõõduga lahtikäivas koogivormis, mille põhi ja ääred on küpsetuspaberiga vooderdatud. Lõika biskviit horisontaalselt pooleks ja aseta alumine ketas koogivormi. Vala sellele pool kreemist. Seejärel aseta kreemi peale teine biskviit ja vala sellele ülejäänud kreem. Lase koogil enne söömist vähemalt 5-6 tundi külmas tarduda. Sööma hakkamisel kaunista marjadega.

 

Kodused kotletid - need kõige paremad

Kodused kotletid on minu jaoks lapsepõlvenostalgia. Oma krõbeda ümbrise ja mahlase sisuga on nad siiani minu suured lemmikud lihatoitude seast. Praegusel ajal on populaarseks muutunud sibula asendamine sibulapulbriga ning pehme saia asendamine riivsaiaga, kuid julgen väita, et tulemus pole pooltki nii maitsev. Ikka värske sai ja sibul annavad õige tulemuse.


Vaja läheb:
600 g hakkliha 
2 dl vett
3 viilu saia
2 sibulat
1 spl võid
1 muna
1 tl jämedat meresoola
0,5 tl purustatud musta pipart

Lisaks: jahu paneerimiseks ning õli küpsetamiseks

Pudista sai sõrmede vahel tükikesteks ning vala veega üle, jäta ca 10-ks minutiks seisma. Samal ajal tükelda sibulad ning prae võis klaasjaks, lisa saiapudile. Lisa segule muna, sool, pipar ja lõpuks ka hakkliha. Vormi saadud segust parajad pätsikesed, paneeri jahus ning prae pannil kuumas õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks (seest võib jääda tooreks, kuna lõplik valmimine toimub praeahjus).

Lao praetud kotletid ahjuplaadile ning järelküpseta neid ahjus 180 kraadi juures ca 15-20 minutit. Serveeri näiteks keedetud kartulite ning peedisalatiga. Mina tegin juurde veel ka tavalist valget jahu-või-piima- kastet. Maitses väga hästi.



Siidine tomatisupp

Tomatisupid on ühed mu lemmikud, kuna neis on parajalt särtsu ja mõnusat värskust. See supp valmib kiirelt ning sobib süüa nii soojalt kui ka külmalt. Tomatisupp saab õige meki ahjus röstitud köögiviljadest. Tõeliselt maitsev kõhutäis, teen teinekord kindlasti veel!


Vaja läheb:

600-800 g värskeid tomateid
1 suur porgand
1 punane paprika
2 suurt sibulat
3 suurt küüslauguküünt
4-5 spl oliiviõli
400 g tükeldatud konservtomateid
1 dl päikesekuivatatud tomateid
0,5 dl köögivilja- või kanapuljongit
1 spl pruuni suhkrut
2 spl punast palsamiäädikat
soola/pipart

Lisaks röstitud saiakuubikuid, erinevaid seemneid.

Lõika tomatid ja sibulad sektoriteks, porgand viiludeks, paprika suuremateks ribadeks, küüslaugud lihtsalt puhasta (ära tükelda). Sega kõik see need köögiviljad õli ja natukese soolaga ning laota ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadises ahjus ca 30 minutit (köögiviljad peaksid olema pehmed, kuid mitte kõrbenud). Samal ajal, kui see pannitäis on ahjus, vala tükeldatud tomatid (konservist) potti, lisa puljong ning ribadeks lõigatud päikesekuivatatud tomatid. Kuumutamise lõpupoole lisa segule pruun suhkur, palsamiäädikas, ning natuke soola/pipart. Kui ahjuköögiviljad on valmis saanud, vala needki potti ning töötle supp saumikseriga siidiseks. Võid kasutada ka blenderit. Nüüd maitse suppi, vajadusel lisa veel soola, pipart, suhkrut või palsamiäädikat.

Supp on väga hea krõbedate saiakuubikute ning erinevate seemnetega (nt päevalille - ja kõrvitsaseemnetega). Supp on väga maitsev ka külmana.


Algne idee pärineb siit, kuid kohandasin retsepti oma käe järgi päris palju.


Õhkõrn rullbiskviit

See rullbiskviit maitseb uskumatult õrnalt ja hõrgult ning seda tänu jahuvabale koostisele. Parim kohe valmistamise päeval, siis on see rull eriliselt kohev ja suussulav. Vahele sobivad mistahes marjad - nii värsked kui ka külmutatud. Minu ja minu sõprade suur-suur lemmik nüüdsest!


BISKVIIT
3 suurt muna
1,5 dl peensuhkrut
1,5 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit


TÄIDIS
600 g maitsestamata kohupiimapastat
300 ml rõõska koort 35%
1 dl suhkrut
25 g vanillikastmepulbrit (Ekströms)
200 g marju

Biskviidi valmistamiseks eralda munavalged -kollastest ning vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Lõpuks vahusta hulka ka munakollased. Sega kartulijahu küpsetuspulbriga ning sõelu munavahu hulka, sega õrnalt ühtlaseks. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadises ahjus 6-8 minutit. Valmis biskviit kummuta teisele, suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile (ära rulli keera, kuna see biskviit on väga õrn ja kannatab rullikeeramist ainult korra!).

Täidise jaoks sega vanillikastmepulber kohupiimapastaga, vahusta rõõsk koor suhkruga. Sega vahustatud koor õrnalt kohupiima hulka. Määri kreem jahtunud biskviidile, puista üle marjadega ning keera rulli. Lase enne sööma hakkamist paar tundi külmas taheneda.


Allikas: ajakiri Eesti Naine (retsepti autor Lia Virkus)

Puuviljavardad

Puuviljade-marjade vardasse ajamine on päris tore lastega koosnokitsemine. Iseenesest ju väga lihtne asi, kuid miskipärast lastele väga meeldib. Hea alternatiiv puuviljasalatile, mõnes mõttes isegi parem, sest maitsed ei lähe liialt segi. Kes kardab grilltikkude teravaid otsi, siis võib need lihtsalt otsast ära murda. Ja loomulikult ei tohiks lapsed grilltikud püsti käes ringi joosta.


Vaja läheb puhastatud ja tükeldatud puuvilju, arbuusi, melonit, suuremaid marju, grilltikke.

Tükkide vardasse ajamisel pea silmas seda, et hapukad puuviljad/marjad  vahelduksid magusatega, kuivemad (nt banaan) mahlakatega. 

Pidulikumal puhul võib mõne suurema vahukommi ka vahele lükkida.


Brita kook pohladega

Brita kook oma tuntud headuses, seekord seltsiks pohlad, mis oma mõrkjas-hapuka iseloomuga sobivad ülihästi magusa beseega. Arvatavasti on antud versioon sellest kuulsast klassikust minu isiklik lemmik. Ka teised sööjad kiitsid väga. Retsepti leidsin siit, kuid tegin omalt poolt päris mitu muudatust. Alljärgnevalt minu versioon.



POHLATÄIDIS 
4 dl külmutatud pohlasid
0,5 dl vett
85 g suhkrut
1 sl maisitärklist + 0,5 dl vett

PÕHI 
125 g toasooja võid
100 g suhkrut
4 munakollast
noaotsaga soola
180 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
100 ml piima

BESEEKATE 
4 munavalget
200 g suhkrut


KREEM
2 dl 35% koort
100 g toorjuustu
200 g tihkemat vaniljekohupiimapastat või -talukohupiima
0,5 tl vanillisuhkrut

kaunistamiseks tuhksuhkrut ja pohlasid

Alusta pohlatäidise valmistamisest, sest see peab enne koogi vahele panemist jahtuma. Tõsta pohlad koos 0,5 dl vee ja suhkruga potti. Lase vaikselt keema tõusta ja keeda ca 3 minutit. Sega tärklis külma veega ja lisa pohladele. Aja pidevalt segades keema ja keeda veel minutijagu, saad paksu kisselli moodi segu. Tõsta tulelt ja lase täielikult jahtuda. 

Põhja jaoks vahusta pehme või suhkruga kreemiks. Lisa ükshaaval lahtiklopitud munakollased, samal ajal vahustamist jätkates. Sega jahu küpsetuspulbri ja natukese soolaga. Lisa jahusegu ja piim muna-võivahule, sega ühtlaseks. Kata suur ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri tainas ühtlase kihina plaadile. ata 23 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri servad võiga. Valmista beseekiht. Vahusta munavalged näpuotsa soolaga pehmeks vahuks. Kolmes jaos suhkrut lisades vahusta edasi, kuni saad kõva ja läikiva valge vahu. Määri munavalgevaht tainapõhjale. Küpseta põhja 180-190 kraadises ahjus 15-20 minutit. Besee muutub pealt kaunilt beežikaks ja rabedaks. Tõsta valminud põhi ahjust ja lase jahtuda. 

Kreemiks sega omavahel toasoe toorjuust ja kohupiim. Vahusta koor vanillisuhkruga, sega hulka toorjuustu-kohupiimasegu. 

Koogi kokkupanekuks lõika koogipõhi keskelt pooleks - saad kaks piklikku poole ahjuplaadi suurust ristkülikut.  Tõsta üks põhi tordialusele. Määri sellele kõigepealt kreem ja seejärel jahtunud pohlatäidis. Tõsta teine koogipõhi peale. Kooki võib süüa kohe, kuid väga maitsev on ka järgmisel päeval. Vahetult enne serveerimist puista peale tuhksuhkrut ja kaunista pohladega.


Hartšoo-laadne supp veisehakklihaga

Toitev ja kergelt vürtsikas supp, mis minu suureks üllatuseks maitseb hästi ka lastele. Algupärase hartšoo valmistamine on tunduvalt aeganõudvam tegevus, kuid see siin on selle kuulsa supi kiirversioon, mida jõuab ka tööpäeva õhtul valmistada.

"Kohustuslikud" komponendid on veisehakkliha, riis ja adžika. Muus osas võib toimida oma maitse järgi.


Vaja läheb:
3 l vett
3 loorberilehte
3 veisepuljongikuubikut
100 g riisi
500 g veisehakkliha + õli praadimiseks
2-3 sibulat
4-5 küüslauguküünt
1 suurem porgand 
200 g adžikat (kõige parem on seda panna maitse järgi)


Vala vesi potti, lisa puljongikuubikud ja loorberilehed. Lase keema tõusta, lisa riis ja keeda vaiksel tulel 10-15 minutit. Pruunista hakkliha pannil. Haki porgand, sibulad ja küüslaugud peeneks ning lisa pannile hakkliha praadimise lõppjärgus. Kuumuta minut-paar ja kalla pannitäis potti. Keeda jällegi 10-15 minutit. Kõige lõpuks lisa supile adžika, keeda mõned minutid ja supp ongi valmis!



Võrratu kama-toorjuustukook

Oh, see kook on puhas nauding! Hapukas marjakate, kreemjas-õhuline sisu ja krõbe põhi on klassikaline ja hästitoimiv kooslus. Võrreldes algse retseptiga on minu  koogis tunduvalt vähem želatiini, mistõttu on tulemus eriliselt kreemjas ja hõrk. Koogi laialivalgumist karta pole vaja, kuna toorjuust ja kamajahu aitavad samuti vormi hoida. Lisaks eelistan mina küpsisepõhja läbi küpsetada, kuna nii jääb krõbedam.


PÕHI
200 g digestive küpsiseid
100 g võid

TÄIDIS
400 g toorjuustu (Piimameister Otto on minu lemmik)
300 g maitsestamata kohupiimapastat
2 dl rõõska koort 35%-list + 1 spl tuhksuhkrut
1,5 dl suhkrut
3-4 spl kamajahu
2 tl želatiini + 0,5 dl piima

KATE
330 g hapukat moosi või marjapüreed suhkruga (minul oli pooleks mustsõstra keedis ja vaarika toormoos)
1,5 tl želatiinipulbrit + 2 spl külma vett


Kata 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Eelkuumuta ahi 200 kraadini.

Põhja jaoks purusta küpsised ja sega sulatatud võiga ühtlaseks massiks. Suru saadud puru koogivormi põhja ja küpseta 200 kraadises ahjus ca 10 minutit (kuni äärest on kergelt kuldpruun). Võta koogivorm ahjust välja ja lase jahtuda. 

Täidise jaoks hõõru toasoe toorjuust suhkruga lahti, lisa kohupiimapasta ning kamajahu ning sega ühtlaseks kreemiks. Pane želatiinipulber 0,5 dl piimaga 5 minutiks paisuma. Vahusta rõõsk koor tuhksuhkruga ja jäta natukeseks ootele. Sulata paisunud želatiin pliidil madalal kuumusel ja pidevalt segades (keeta ei tohi!). Lase želatiinil pisut jahtuda ning nirista toorjuustu-kohupiimamassi hulka, ise samal ajal hoolega segades. Kõige viimasena lisa õrnalt segades vahukoor. Vala täidis küpsisepõhjale ja aseta vähemalt 4-5 tunniks külma tahenema.

Marjakatte jaoks paisuta želatiinipulbrit 5 minutit 2 spl külma veega. Lisa paar spl marjapüreed või moosi ja sulata želatiin madalal kuumusel pliidil pidevalt segades. Lisa sulanud želatiinile ülejäänud toasoe moos või marjapüree, sega ühtlaseks ja vala tardunud koogile ühtlase kihina.


Algne retsept siit.



Ahjus küpsetatud viineri-juustusaiad

Need krõbedate äärtega ahjusaiad on laste suured lemmikud, kuid maitsevad hästi ka täiskasvanutele. Kiire valmistada ja on tõesti megahead!


Nende maitsvate ahjusaiade meisterdamine on lihtsamast-lihtsam...



Vaja läheb:
8 viilu röstsaia (ideaalselt sobib ka täisterasai)
ca 40 g pehmet võid
8 viilu (sulatatud)juustu
8 pikka või 16 lühikest viinerit

lisaks hambatikke kinnitamiseks

Määri igale saiaviilule 1 tl võid. Keera sai teistpidi, või pool all, ja aseta võita poolele juustuviil (sobib nii sulatatud kui ka tavaline juust). Pane üks pikk või kaks lühikest viinerit diagonaalselt üle saiaviilu. Tõsta saianurgad kokku ja kinnita hambatikuga.
Küpseta 175 kraadi juures 20-25 minutit. Eemalda hambatikud ja söö saiu soojalt!


Algne retsept on pärit raamatust "Laste kokaraamat" (P. Enden, E. Enden)

Täisteraküpsised kaerahelvestega

Tervislikud, muredad ja ülimaitsvad  küpsised, mis olenevalt suhkrukogusest sobivad nii soolaste lisanditega suupistelauale kui ka niisama maiustamiseks. Lastele maitsevad kohe väga-väga ja tänu korralikule kiudainesisaldusele on vanematel selle üle ainult hea meel!


Vaja läheb:
125 g võid
125 g kaerahelbeid
125 g täistera nisujahu
40-80 g suhkrut (mida vähem töödeldud, seda tervislikum)
1 tl küpsetuspulbrit
50-75 ml piima
pisut soola

Purusta kaerahelbed kergelt köögikombainis või kohviveskis. Lisa ülejäänud kuivained ja sega läbi. Lisa tükeldatud või ja töötle kätega purujaks massiks. Viimaks lisa jaokaupa piim, kuni saad kokkuhoidva taina (kogu piim ei tarvitse ära kuluda). Mässi tainapall toidukilesse ja pane 30 minutiks külmkappi puhkama.

Rulli tainas kahe toidukile vahel 3-4 mm paksuseks plaadiks ning lõika välja meelepärase kujuga küpsised. Toidukilet on vaja selleks, et vältida taina rullimist jahusel pinnal. Liigne jahu muudab küpsised tuimaks ja kuivaks. Toidukilet kasutades pole tööpinnale jahu raputamine vajalik, kuna kile küljest tulevad küpsised kenasti lahti. Aseta küpsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 180 kraadi juures 10-15 minutit. Valmis küpsised tunneb ära selle järgi, et küpsiste alumine serv hakkab kergelt kuldpruuniks minema. 

Retsept on pärit raamatust "Magusad ahvatlused Lahemaa servalt" (E.-M.Liiv, H.-M.Alamaa, 2012)


Õrnsoola lõhefilee

Kvaliteetne lõhe on väärtuslik toiduaine, mida peaks kohtlema suure austusega. Maitseainete üleküllus ja õrna kalaliha ületöötlemine rikuvad ära selle delikaatse maitse ja tekstuuri. Siin kehtib reegel - vähem on rohkem. 

Selle retsepti jaoks on vaja VÄGA värsket kala, seega osta usaldusväärsest ja suure käibega müügikohast.  


Vaja läheb:
ca 700 g nahaga lõhefileed
1 spl jämedat meresoola
1 tl suhkrut

Sega suhkur ja sool omavahel ning puista ühtlaselt filee pinnale. Lõika filee ristipidi pooleks ning tõsta fileepooled omavahel kokku. Mässi kala tihedalt toidukilesse ning tõsta kaheks ööpäevaks külmkappi maitsestuma. 

Valmis kala viiluta, soovi korral võid viiludele jahvatada musta pipart või puistada hakitud tilli. Kala tuleks kindlasti ära tarbida paari päeva jooksul.


Kreemjas laimi-mascarpone kook väikese kookosega

Kook, mis valmib eriliselt väikese vaevaga, kuid mis sellest hoolimata maitseb luksuslikult. Seega ideaalne koogike selleks puhuks, kui küpsetamiseks aega napib, kuid magusaisu halastamatult kimbutama tuleb. Juurde tassike kuuma teed ja tore kaaslane ning elu muutub kohe ilusamaks!


Vaja läheb:

500 g mascarpone toorjuustu
400 ml rõõska koort 35%-list 
1 tl vanillisuhkrut
400 g magusat kondenspiima
3 laimi mahl + pisut riivitud koort
2 spl kookoshelbeid
200 g Savoiardi küpsiseid (nn Lady Fingers)

Võta 24-26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm, vooderda see küpsetuspaberiga. Sega kokku kreem. Selleks sega omavahel mascarpone, kondenspiim, kookoshelbed, laimimahl ja -koor. Vahusta rõõsk koor vanillisuhkruga ning sega õrnalt ülejäänud kreemi hulka. Lao pooled küpsised põhjaks ning kata poole kreemiga. Lao peale teine kiht küpsiseid ja vala peale ülejäänud kreem. Aseta ööpäevaks külmikusse. 


Algne retsept siit.



Kanapirukas brokoli ja valgehallitusjuustuga

Pisut ebatavaline, kuid vaimustav kooslus kanast, brokolist ja valgehallitus-juustust. Pirukas on lihtne teha, maitseb imeliselt ning lisaks näeb väga šikk välja. Parim kohe soojalt koos värske salatiga, kuid maitseb ka ilma selleta mahlaselt.


PÕHI
100 g võid
200 g jahu
70 ml vett
0,5 tl peensoola


TÄIDIS
400 g kanafileed + praadimiseks õli
1 tl Santa Maria maitseainesegu American Cajun (chicken and beef)
125-150 g valgehallitusjuustu
1 porru
1 küüslauguküüs
120 g brokolit
2 muna
200 ml piima
soola, pipart

Põhja jaoks sega jahu ja sool omavahel. Seejärel sega kõik põhja komponendid omavahel ja pane tainas külmkappi vähemalt tunniks seisma. Aseta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga küpsetusvormi, nii et ääred jäävad kõrgemad. Seda on kõige lihtsam teha nii, et rullid taigna lahti ja paigaldad ettevaatlikult küpsetusvormi põhja ja äärtele. Toesta ääred fooliumiribadega või kata taigen küpsetuspaberiga ning vala peale küpsetusoad (mina olen ka tavalisi kuivatatud ube kasutanud). Küpseta põhja 200 kraadises ahjus ca 12-15 minutit.

Katte tarvis tükelda suuremad brokolid ja lõika kanafileest kuubikud. Maitsesta kana maitseaineseguga American Cajun, mis annab kanale imehea maitse. Pane kana pannile praadima, prae ca 3 minutit. Lõika porru ratasteks, peenesta küüslauk - lisa need pannile kana juurde. Lõpuks lisa ka brokoli. Vajadusel maitsesta segu natukese soola ja pipraga. Laota koostisosad eelküpsetatud põhjale. Klopi lahti munad, lisa piim ning soovi korral pisut soola ja pipart ning kalla kaste vormi. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit. Seejärel võta pirukas ahjust välja ning kata hallitusjuustuviiludega. Küpseta veel ca 10 minutit.


Algne retsept siit.



Toorjuustu-kondenspiimakook kirsikastmega

Täiuslik toorjuustukook, mis lihtsalt sulab suus! Õhuke põhi, rikkalikult kreemjas toorjuustutäidis ning hapukas kirsikaste on ülimalt lummav kooslus.


PÕHI
200 g kaeraküpsiseid (nt Kalevi digestive)
100 g sulatatud võid

TÄIDIS
800 g toorjuustu (Otto Piimameistri oma on parim)
500 g magusat kondenspiima
4 suurt muna

KIRSIKASTE
6 dl kirsikompotti koos vedelikuga
1 tl suhkrut
1,5 dl külma vett + 3 spl maisitärklist


Põhja valmistamiseks purusta küpsised ja sega sulavõiga. Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja suru küpsisepuru vormi põhja. 

Valmista täidis. Selleks hõõru toasoe toorjuust kausis lahti, lisa ükshaaval toasoojad munad. Peale iga muna lisamist hõõru segu ühtlaseks. Kõige lõpuks lisa kondenspiim ning sega kreem ilusaks siidiseks massiks. Vala täidis küpsisepõhjale ja küpseta 160 kraadises ahjus ca 60 minutit. Valmis kook peaks olema äärtest kergelt kuldkollane, kuid keskelt hele.  NB! aseta küpsemise ajaks ahju põhjale väike kausike veega, kuna toorjuustukook tahab niisket keskkonda!

Kui kook on valmis, keera kuumus kinni ja jäta kook praokil uksega ahju jahtuma vähemalt 1 tunniks - veel parem, kui ta seal täiesti maha jahtuda saab. Hoia kooki enne söömist vähemalt üleöö külmkapis.

Serveerimisel vala koogile kirsikaste. Kirsikastme valmistamiseks kalla kirsikompott potti, lisa suhkur ning kuumuta keemiseni. Sega tärklis külma veega ning lisa kompotile, ise pidevalt segades. Kuumuta kastet nõrgal tulel minut-paar, kuni see pakseneb. Tõsta tulelt ja laste jahtuda toatemperatuurini. Vala kaste koogile ja naudi!



Karamelline meekook

Meekook on nime poolest küll kook, kuid oma olemuselt täidab väga edukalt ka tordi rolli, olles ühtaegu nii pidulik kui ka ülimaitsev. Kui lauale tuuakse omatehtud meekook, siis imetlevaid pilke jagub ning kõik tahavad seda ilmtingimata proovida. Tõesti superhea kook, mida teen kindlasti teinekordki!


Tuleb 24 cm läbimõõduga kook

PÕHI
75 g mett
100 g suhkrut
2 muna
125 g võid
1 tl soodat
425 g jahu

KREEM 
795 g 30%-list hapukoort
240 g kondenspiima karamelli 


Sega kuuma taluvas kausis mesi, suhkur ja muna omavahel ning pane valmis vesivann (keeva veega pott, mille kohale saab tõsta tainakausi). Tõsta tahke või mee-suhkru-munasegu peale ja lase sellel vesivannil täielikult sulada. Või sulamise ajal segu mitte segada. Kui või on täielikult sulanud, lisa sooda ja sega läbi. Jäta segu jahtuma. Jahtunud segule lisa juurde jahu ja sega tainaks.

Saadud tainas jaga 7 võrdseks tükiks. Iga tükk tuleks rullida hästi õhukeseks ja võimalikult võrdseks plaadiks ning küpsetada 200-kraadises ahjus pruunikaks. Lõika veel soojadest tainaplaatidest soovitud suurusega kujund kohe välja (võid selleks otstarbeks küpsetuspaberist šablooni kasutada). Ülejäävad servad tee puruks - sellest tuleb purukate. Sega hapukoor kondenspiima karamelliga. Ühenda põhjad hapukoorekreemiga, kata puistega ja jäta üleöö imbuma. Serveeri järgmisel päeval.

Soovitus: pane kook kokku lahtikäivas koogivormis - nii on kindel, et kogu kreem imbub kenasti koogi sisse ja ükski piisk ei lähe kaduma.


Leidsin retsepti siit ja muutsin seda oma käe ja maitse järgi.


Lihtne plov

Plovi võib teha mitmel moel. Minu variant on suhteliselt kiire ja lihtne, selline mille saab valmis teha ka tööpäeva õhtul. Maitseb aga sellegipoolest superhästi, eriti kui kasutad seasisefileed, mis jääb iseäranis pehme ja mõnus. Porgandit lisan heldelt, kuna siis saab toit mahlakas ja tervislik.


Vaja läheb:

500-600 g sealiha (nt sisefileed)
4 suurt porgandit, hakituna
350 g riisi
300 g meelepärast valmis tomatikastet
3 suurt küüslauguküünt, hakituna
1-1,5 dl toiduõli 
1,5 l kuuma vett 
soola-pipart

Puhasta liha kelmetest ja muust ebasoovitavast ning lõika suupärasteks kuubikuteks. Aja pannil pool õlikogust kuumaks ja pruunista lihakuubikuid kuumas õlis 4-5 minutit. Vala lihakuubikud koos praadimisõliga potti. Kalla peale kuum vesi ja tõsta pliidile hauduma. Vahepeal haki porgandid väikesteks kuubikuteks ja peenesta küüslauguküüned. Vala pannile ülejäänud õlikogus ja prae selles porgandit mõned minutit, lisa ka küüslauk ja kuumuta korraks läbi. Lõpuks lisa pannile tomatipasta ja kuumuta kõike koos mõned minutid. Vala porgandisegu potti liha juurde. Loputa keetmata riis külma veega üle ja pane samuti potti. Maitsesta toitu soola ja pipraga ning lase kaane all vaiksel tulel podiseda kuni riis on küps (ca 30 minutit). Vahepeal käi piilumas, kas on vaja vett lisada. Segada tohib nii vähe kui võimalik, et riisiterad ei puruneks.



Kodune "hiinakas" vol 2

Lihtne ja äärmiselt maitsev kaste, mis leevendab tõhusalt aeg-ajalt pealetulevat hiinaka isu. Eriti maitsev koos jasmiiniriisiga.



Vaja läheb:
500 g sea sisefileed
2 spl maisitärklist
praadimiseks õli
1 spl seesamiõli
3 hakitud küüslauguküünt
pöidlasuurune jupp ingverit - hakitult
5-6 spl sojakastet
2-3 spl pruuni suhkrut
1 spl riisi- või valgeveiniäädikat
2-3 spl magusat tšillikastet
250 ml külma vett + 1 tl maisitärklist
hakitud värsket tšillit, rohelist sibulat ja seesamiseemneid (soovi korral)

Juurde keedetud jasmiiniriisi.

Esmalt puhasta sea sisefilee kelmetest, seejärel lõika liha ristikiudu õhukesteks viiludeks. Sega lihaviilud 2 spl maisitärklisega hoolikalt kokku ja tõsta külma ootele. Vahepeal valmista kaste. Selleks kuumuta pannil seesamiõli ja kuumuta hakitud ingverit ja küüslauku selles minut-paar. Sega juurde sojakaste, suhkur, tšillikaste ja äädikas. Kõige lõpus lisa külm vesi, kuhu oled eelnevalt sisse seganud 1 tl maisitärklist. Sega kõik ühtlaseks kastmeks ja keeda paar minutit. Tõsta kõrvale.

Kuumuta sügavamas pannis suurem kogus õli (minul kulus ca 0,5 l) ning friti sealihaviile osade kaupa õlis. Kuna lihaviilud on õhukesed, siis küpsevad nad paari-kolme minutiga läbi. Tõsta küpsed lihaviilud vahukulbiga majapidamispaberile nõrguma ja aseta järgmised viilud küpsema. Tõsta küpsed lihaviilud kastmesse ja kuumuta veel korra läbi. Serveerides võid soovi korral lisada värsket tšillit, rohelist sibulat ja seesamiseemneid.



Algne retsept on ajakirjast Oma Maitse (oktoober 2017)


Kõrvitsa-šokolaadi-toorjuustukook

Rikkalik toorjuustukook, mis jääb mõnusalt kreemjas ja hõrk. Kõrvitsat on sees üksjagu, kuid selle maitset tunda ei jää. Samas on kooki süües teadmine, et lisaks rohketele kaloritele on selles ka midagi tervislikku. Mina kasutasin tavalist kodumaist kõrvitsat, mistõttu ei jäänud kook kuigi kollane. Kasutades intensiivsema värviga muskaatkõrvitsat, saab kindlasti kollasema tulemuse. Eriti meeldib mulle selle koogi põhi - küpsistest koogipõhjad hakkavadki juba igavaks muutuma.


PÕHI
60 g võid
60 g tumedat šokolaadi
60 g suhkrut
1 suur muna
30 g nisujahu 
0,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
peotäis mandlilaaste

TÄIDIS
140 g tumedat šokolaadi
600 g toasooja toorjuustu
200 g suhkrut
4 suurt toatemperatuuril muna
1 sl maisitärklist
1 tl vanillisuhkrut
400 g kõrvitsapüreed
1 tl kaneeli

Põhja valmistamiseks sulata tükeldatud või ja šokolaad madalal kuumusel pidevalt segades või vesivannil. Sega hulka suhkur, lase natukene jahtuda ja lisa muna. Teises kausis sega sõelutud jahu küpsetuspulbri ja soolaga. Lisa jahusegu ja mandlilaastud šokolaadimassile ning sega ühtlaseks. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga  koogivormi, silu pind ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 10-12 minutit kuni põhi on kerkinud ja katsudes kuiv.

Täidise jaoks sulata šokolaad. Vispelda toasoe toorjuust suhkruga, lisa edasi vispliga segades ükshaaval munad, seejärel maisitärklis ja vanilliekstrakt. Sega kolmandik juustusegust sulatatud šokolaadiga, ülejäänud juustusegu kõrvitsapüree ja kaneeliga.

Vala 3/4 kõrvitsa-juustusegust eelküpsetatud põhjale, lisa šokolaadisegu ja seejärel vala peale ülejäänud kõrvitsasegu. Aja noaga kihte natukene segamini, et tekiks muster.

Aseta ahju põhjale kauss veega ning küpseta kooki ahju keskosas 160 kraadi juures ca 60 minutit kuni koogi ääred on tahenenud, kuid keskelt veel kergelt võdiseb. Keera ahjul kuumus kinni, paota ahjuuks ja jäta kook veel üheks tunniks ahju seisma, kuni täidis on täielikult tahenenud.

Lase koogil jahtuda ja hoia seda enne serveerimist üleöö külmkapis. Serveerides riivi peale tumedat šokolaadi.


Retsepti leidsin siit.

Klassikaline õunakook

Imehea õunakook, mis saab eriti maitsev kodumaiste hapukate õunadega. Koogi põhi jääb mõnusalt pehme ja õhuline. Retsept, mis töötab alati ning mis on ja jääb minu õunakookide raudvarasse!


Antud kogusest valmib suur plaadikook. Kui soovid väiksemat kooki, siis 24 cm läbimõõduga koogivormi puhul võta kõiki aineid poole vähem.

PÕHI
300 g toasooja võid
3 dl suhkrut
6 muna
3,75 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl vanillisuhkrut 

KATE
600 g puhastatud ja viilutatud õunu
2 spl suhkrut
1 tl kaneeli

Põhja jaoks hõõru toasoe või suhkruga lahti, lisa vahustamist jätkates ükshaaval toasoojad munad. Sega omavahel janu, küpsetuspulber ja vanillisuhkur ning lisa sõeludes või-munavahule. Sega kiirelt ühtlaseks tainaks ja vala see küpsetuspaberiga kaetud suurele ahjuplaadile. Aja ühtlaselt laiali. Kata tainas õunaviiludega. Kõige peale raputa suhkru-kaneelisegu. Pane kook eelsoojendatud ahju 200 kraadi juurde küpsema ja küpseta ca 30 minutit. Valmis kook on kaunilt kuldpruun.

Heeringa-kodujuustukattega võileivad

Toitvad ja väga-väga maitsvad võileivad, mis valmivad lihtsalt ja kiirelt. Ideaalne suupiste peolauale, kuid sobib hästi ka oma perele kergeks eineks. Kes kala ei armasta, võib selle asendada näiteks singi või suitsukanaga.


Valmib 12-14 võileiba

Vaja läheb:
100 g soola- või külmsuitsuheeringa fileed
200 g kodujuustu
2 spl toorjuustu
100 g värsket kurki
0,5 väikest sibulat
sidrunipipart

meelepärast leiba

Tükelda heeringafilee, värske kurk ja sibul väikesteks kuubikuteks ning sega ülejäänud ainetega. Soovi korral maitsesta sidrunipipraga. Poolita leivaviilud ja kata need siis täidisega. Serveerimisel võib kaunistada näiteks värske kurgi viilu ja/või tilliga.


Algne idee siit.

Hiinakapsa-makrasalat päevalilleseemnetga

Väga kiirelt valmiv ja ülimalt maitsev salat, mis sobib ideaalselt kergeks näljapeletuseks. Minu suvehooaja üks lemmiktoite!


Vaja läheb:
0,5 hiinakapsast
150 g makrat
1 pisike purk konservmaisi
peotäis päevalilleseemneid
2-3 spl majoneesi
soola, pipart

Haki hiinakapsas peeneks, tükelda makra. Soovi korral võid päevalilleseemneid pannil eelnevalt röstida, kuid see pole kohustuslik. Sega kõik koostisosad omavahel, vajadusel maitsesta soola ja pipraga.
 

Kiired õunapirukad lehttaignapõhjal

Sügisel, kui õunad valmima hakkavad, on väga hea omada käepärast kiireid ja lihtsaid õunakookide retsepte. Nii saad ka tööpäeva õhtul lihtsa vaevaga väga maitsva magusroa valmistada. Õhuke põhi ja mahlane täidis teevad nendest pirukatest suussulava maiuse. Parimad valmistamise päeval, kuid väga head veel ka teisel ja kolmandal päeval.

Vaja läheb:
500 g lehttaigent
õunamoosi
hapukaid õunu
suhkrut-kaneeli

Lõika lehttainast paraja suurusega ruudud või ristkülikud ja torka neisse kahvliga auke (siis ei kerki põhi õhupallina suureks). Ainult äärtesse pole vaja auke teha, kuna äärte kerkimine on väga oluline (täidis ei voola välja). Aseta taignatükid kohe küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kuna koos täidisega on neid hiljem võimatu tõsta.

Puhasta ja viiluta õunad. Määri igale taignatükile lahkesti õunamoosi, ainult ääred jäta ca 1 cm ulatuses puhtaks. Õunamoosile lao ühekordse kihina õunaviile, puista üle suhkru-kaneeliseguga ja küpseta pirukaid 200 kraadi juures ca 15-20 minutit (kuni ääred on ilusad kuldsed).

Soovi korral võib pisut jahtunud pirukatele tuhksuhkrut peale sõeluda.


Banoffee kook

Võrratu kook, mis valmib eriti lihtsa vaevaga ja mille õnnestumiseks ei pea eriline kokkamisgeenius olema. Krõbe põhi, karamelline-banaanine sisu ja kohev kreem moodustavad luksusliku koosluse nii maitse kui tekstuuri poolest. Mulle meeldib, kui tordi koostisosadel on kõigil oma iseloom ja maitse säilunud, ja selle koogi puhul see nii just ongi.



PÕHI
400 g digestive küpsiseid
135 g võid
pisut kaneeli (soovi korral)

TÄIDIS
380 g keedetud kondenspiima (nn kondenspiima karamell)
2 suuremat banaani
400 ml 35% rõõska koort
100 g Kreeka jogurtit
0,5 spl tuhksuhkrut
0,5 tl vanilje suhkrut 

KATE
2 banaani
30 g tumedat šokolaadi

Purusta küpsised (nt kilekotis tainarulli abil) ja sega sulatatud võiga. Soovi korral lisa purule näpuotsaga kaneeli. Vooderda 26-28 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja laota küpsisepuru vormi põhja ja äärtele. Küpseta põhja 200 kraadi juures 10 minutit. See etapp aitab põhjal paremini koos püsida ja minu meelest teeb selle veelgi krõbedamaks. Jahuta põhi enne täidise lisamist täielikult.

Jahtunud põhjale määri karamelli kondenspiim ja selle peale laota viilutatud banaanid. Vahusta rõõsk koor suhkrutega tugevaks vahuks ja sega Kreeka jogurtiga. Tõsta kreem banaanidele. 

Katte jaoks viiluta banaanid ja lao kaunilt koogile. Puista peale jämedalt hakitud või riivitud tume šokolaad. Serveeri kohe või äärmisel juhul kuni 3 tunni jooksul - siis on kindel et põhi on veel krõbe.


Kreemise kattega hõrk punasesõstrakook

Punane sõstar on väärt mari, seda teame me kõik. Kuid miskipärast ei ole ta sellegipoolest aiasaadustest see kõikse populaarsem tegelane ja seda põhiliselt oma tugeva hapususe ja suurte seemnete pärast. Olen proovinud neist teha erinevaid küpsetisi, kuid ükski pole maitsenud mulle rohkem kui see siin. Magus biskviit, siidine ja mahe kreem ning särtsakalt hapud sõstrad on väga meeldiv kooslus. Soovitan kindlasti proovida!


PÕHI
2 muna
1,5 dl suhkrut
50 g pehmet võid
3 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
0,5 dl piima
2,5 dl punaseid sõstraid

KATE
300 g 20%-list hapukoort
200 g Kreeka jogurtit
3 muna
1 dl suhkrut
1 spl maisitärklist (või vaniljekastmepulbrit)
2,5 dl punaseid sõstraid

Vahusta toasoojad munad suhkrutega tugevaks vahuks, lisa toasoe või ja mikserda kiirelt ühtlaseks. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber ning lisa piimaga vaheldumisi munasegule. Sega ühtlaseks tainaks ja vala see küpsetuspaberiga vooderdatud 24-26 cm läbimõõduga koogivormi. Vala tainale 2,5 dl punaseid sõstraid ja vajuta kergelt tainasse.Küpseta 200 kraadi juures 20-30 minutit. Koogi pind peab kergelt kuldpruuniks minema.

Katte jaoks sega omavahel hapukoor, Kreeka jogurt, suhkur ja maisitärklis. Lõpuks vispelda hulka munad. Kõige lõpuks lisa punased sõstrad. Vala segu eelküpsetatud koogile ja aseta kook uuesti 200 kraadisesse ahju küpsema. Kook peaks olema valmis 20-25 minuti pärast. Valmis kook ei tohi pealt olla vedel, keskkoht peaks ainult kergelt võdisema. Söö toasoojalt.


Algne retsept on pärit siit.


Baklažaan pähkli-küüslaugukastmes

Ma pole küll taimetoitlane, kuid sellegipoolest naudin päris tihti lihavabasid sööke. Saab kõhu täis küll! Boonuseks põnevad maitseelamused ja suur avastamisrõõm. Baklažaan, pähklid, brokkol, küüslauk ja seened ühendatud vürtsika magushapu kastmega viivad kelle alla. Leidsin selle retsepti siit ja teen seda kohe kindlasti veel millalgi. Omalt poolt muutsin tšillikogus - lisasin seda ainult nii palju, et kerge õhetus tunda oleks. Aga see on juba maitse asi.


Kaste on eriti maitsev kas riisi või riisinuudlitega...


Vaja läheb:
600 g suuri baklažaanitükke
2-3 sl õli
6-7 küüslauguküünt
2 kuhjaga sl peeneks hakitud ingverit
1 tl kuivatatud tšillihelbeid (kui tahad vürtsikamat, pane rohkem)
100 g India pähkleid
150 g brokoliõisikuid
150 g viilutatud šampinjone
½ tl soola
240 ml kuuma vett
1 spl maisitärklist
480 ml külma vett
6 sl sojakastet
½ sl õunaäädikat või valge veini äädikat

+ keedetud riisi või riisinuudleid

Valmistamine:
Auruta baklažaanitükke 15 minutit. Kui sellist võimalust pole, keeda soolaga maitsestatud vees 5-8 minutit. Baklažaan peab tulema pehme, kuid mitte lödi.
Aja pann kuumaks ja vala sinna õli. Lisa peeneks hakitud küüslauguküüned ja ingver. Prae mõni minut. Lisa tšillihelbed ja India pähklid. Prae minut-paar. Lisa brokoliõisikud, šampinjoniviilud ja sool. Sega ja prae mõni minut. Lisa kuum vesi. Lase podiseda, kuni brokkol on valmis.
Vahepeal võta kauss ja sega seal maisitärklis külma vee, sojakastme ja äädikaga läbi. Jäta korraks kõrvale. Lisa aurutatud/keedetud baklažaanitükid pannile. Lisa kaste ja sega läbi. Lase mõni minut podiseda. Kaste pakseneb ja tumeneb tunduvalt. Serveeri keedetud riisi või riisinuudlitega.

Rohelised oad värske pestoga

Värskusest, aroomidest ja maitsetest pakatav itaaliapärane roog, mis on ühtaegu nii kerge kui ka toitev. Sobib hästi iseseisva toiduna, kuid miks mitte ka praekõrvasena. Valmib kiirelt ja lihtsalt ning maitseb oivaliselt.


Vaja läheb:
600 g rohelisi ube 
1 tl jämedat meresoola

Pesto:
3 spl India või pistaatsiapähkleid
3 spl riivitud parmesani
peotäis basiilikulehti
3 spl oliiviõli
1 kooritud küüslauguküüs
sorts värskelt pressitud sidrunimahla
maitse järgi soola

Aja suuremas potis vesi keema, lisa soola. Kui vesi on keema hakanud, lisa rohelised oad ja keeda ca 3 minutit (maitse, võib-olla on vaja natuke kauem keeta). Kui oad on valmis, tõsta enne kurnamist 2 spl keeduvett kõrvale.

Pesto valmistamiseks pane kõik pesto komponendid (k.a. 2 spl ubade keeduvett) saumikseri kannu ja purusta teraliseks massiks. Sega oad pestoga läbi ja serveeri kohe.


*Algne retsept on raamatust "Nigellissima" (N. Lawson, 2012) 

Mahlane mustika-kohupiimakook

Mahlane ja mahe mustikakook, mis võlub oma puhta ja rustikaalse maitsega. Parim kook valmib just värsketest metsamustikatest, kuid sobivad ka külmutatud marjad. Täisterajahu annab lisaväärtust nii tekstuurile, maitsele kui ka tervislikkusele.


Täistera-muretainapõhi:
150 g võid
150 g täistera nisujahu
100 g tavalist nisujahu
0,5 tl soola
2 spl suhkrut
1 muna
1 spl piima

Peale:
4-4,5 dl metsamustikaid
0,5 spl suhkrut

Katteks:
2 dl 35%-list rõõska koort
450 g vanilje kohupiimapastat
1-2 spl suhkrut
1,5 spl (ilma kuhjata) vaniljekastmepulbrit (Ekströms) 

Taina valmistamiseks sega suuremas kausis kõik kuivained. Haki juurde külm või. Lisa muna ja piim ning töötle käte abil kiirelt ühtlaseks tainaks. Kata 24 cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga. Vooderda koogivormi põhi ja ääred tainaga. Küpseta 180 kraadises ahjus 10 minutit.

Katte tarvis sega omavahel kohupiimapasta, suhkur ja vaniljekastmepulber. Lõpuks lisa ka rõõsk koor. Sega ühtlaseks kreemiks.

Vala mustikad eelküpsetatud põhjale ja puista neile 0,5 spl suhkrut. Laota mustikatele kohupiima-vahukoorekreem. Küpseta 175 kraadises ahjus ca 35-40 minutit. 


*Algne idee ja retsept on pärit raamatust "Magusad ahvatlused" (Eva-Maria Liiv, Hele-Mai Alamaa, 2012)

Tõeliselt krõbedad vahvlid

Need vahvlid tulevad mõnusalt krõbedad ja väga-väga maitsvad. Algses retseptis on rohkem suhkrut (2,5 dl), kuid minu jaoks oli seda liiga palju. Teisel korral vähendasin suhkrut 1 dl võrra ja tulemuseks olid just parajalt magusad vahvlid. Väga maitsvad lihtsalt niisama söömiseks, kuid loomulikult võib süüa ka meelepärase täidisega (nt kohupiimakreem, jäätis, vahukoor, värsked marjad vms).


Kamavahu ja maasikatega versioon: 


Valmib ca 20 vahvlit 

Vaja läheb:
200 g võid
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2 dl jahu
2 dl tärklist
1,5 dl vett

Sulata või ning jahuta. Sega hulka munad, suhkur, vanillsuhkur, jahu, tärklis ja vesi. Kuumuta vahvliküpsetaja ning küpseta õhukesed krõbedad vahvlid. 
NB! Kui soovid vahvleid kas rulli keerata või koonuseks vormida, siis tuleb seda teha KOHE peale vahvli valmimist näiteks suurema taldriku või puidust hakkelaua peal. Kuna vahvlid on väga kuumad, siis mina tegin seda puhaste kinnastega. 


Algne retsept siit.


Kohupiima-marja purukook

Jällegi üks ütlemata mõnus, marjane-mahlane kohupiimakook, millele annavad huvitava maitse ja tekstuuri tainale lisatud täisteranisujahu ja kookoshelbed. Kuigi mul ei olnud algselt plaanis seda retsepti siia jäädvustada, siis muutsin oma meelt seoses sööjate huviga koogi koostise vastu. 

Kook valmib kerge vaevaga ja lihtsalt sulab suus. Parima koogi saab värsketest marjadest, kuid sobivad ka sügavkülmutatud.


Taigen:
250 g nisujahu (sellest 80 g võiks olla täisteranisujahu)
1 dl suhkrut
2 dl kookoshelbeid
250 g võid (82%)

Täidis: 
1 kg kohupiima
250 g hapukoort
4 muna
1,5 dl suhkrut
4 spl nisujahu
400 g marju + 2 tl tärklist (tärklist lisa ainult juhul, kui kasutad külmutatud marju)

Tainaks sega omavahel kuivained. Lõika külm või kuubikuteks ja töötle sõrmede abiga kuivainete sisse purutainaks. Laota 3/4 tainast suure ahjuplaadi põhja. Patsuta kätega enam-vähem tasaseks ja ühtlaseks.

Täidiseks sega kokku kohupiim, 4 spl nisujahu, hapukoor, munad ja suhkur. Vala täidisemass tainapuru peale ning kata see marjadega. Kui kasutad külmutatud marju, siis sega need eelnevalt tärklisega. NB! külmutatud marju ei ole vaja enne üles sulatada. Kõige peale puista ülejäänud puru. Kui puru on selleks pisut liiga kleepuv, siis lisa sellele pisut jahu.

Küpseta 200-kraadises ahjus ca 40 minutit (kuniks kate on pealt pruunikas).


Algne retsept on pärit siit.