Pilt

Pilt

Rikkalik õuna-martsipanisai iiriseglasuuriga

See retsept on kindlasti proovimist väärt. Õunad, martsipan, toorjuust ja iiriseglasuur muudavad selle saia eriliselt pidulikus ja rikkalikuks. Kui pärmitainaküpsetiste puhul on tihtipeale nii, et mõni täidisest puutumata jäänud koht on veidi maitsetu ja kuiv, siis selle saia puhul seda ohtu pole. Täidist jagub kõikjale ja iiriseglasuur teeb ka endast parima, et tulemus oleks tõeliselt hõrk. Lisaks säilib see küpsetis õhukindlas karbis paar-kolm päeva väga edukalt, olles endiselt pehme ja mahlane.


PÄRMITAINAS
25 g värsket pärmi
10 dl nisujahu
1 dl suhkrut
1 tl kardemoni
0,5 tl soola
1 muna
3 dl piima
100 g pehmet võid

TÄIDIS
200 g toorjuustu
1 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
4 keskmist õuna
200 g külma martsipani

MÄÄRIMISEKS
1 muna

IIRISEGLASUUR
2 dl rõõska koort 35%
100 g heledat muscovado suhkrut
25 g võid
pisut soola

Lahusta pärm väheses käesoojas piimas. Lisa ülejäänud piim, muna, suhkur, sool ja kardemon. Sõelu juurde jahu ja sõtku ühtlaseks tainaks (selleks kulub umbes 15 minutit). Lõpuks lisa tainale pehme või ja sõtku ühtlaseks. Kata taigen puhta köögirätikuga ja pane sooja kohta umbes tunniks kerkima (taigen peab kerkima kahekordseks).

Täidise jaoks hõõru toorjuust suhkrutega lahti. Puhasta ja tükelda õunad.

Rulli kerkinud taigen umbes 30x40 cm ristkülikuks. Määri peale toorjuustukreem, sellele puista õunatükid. Riivi õuntele martsipan. Kui martsipani riivida ei õnnestu, siis tee ta lihtsalt väiksemateks tükkideks ja paiguta ühtlaselt tainale. Keera rull kokku ja lõika sellest 5 cm paksused viilud. Lao need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või ahjuvormi. Lase kaetult pool tundi kerkida, seejärel määri lahtiklopitud munaga. Küpseta 200 kraadises ahjus 30-35 minutit.

Glasuuri jaoks kuumuta mõõdukal kuumusel potis rõõsk koor ja muscovado suhkur. Sega kuni segu pakseneb. Tõsta tulelt ja sega sisse või ja õige natukene peensoola. Sega ühtlaseks kreemiks ja nirista pisut jahtunud saiale.



Retsept on pisut muudetud kujul pärit Pere Köögi retseptivihikust (September 2013)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar