Pilt

Pilt

Õunakringel

Vahel on ikka ütlemata tore kringlitegu ette võtta. Seda enam, et kodus valmistatu maitseb alati ülihästi, kuna on südamega tehtud ja koonerdatud pole millegagi. Kringli õnnestumiseks on kolm olulist võtmetegurit: kohev sai, rohke täidis ja magus glasuur.


TAIGEN
2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
450 g jahu
100 g võid
noaotsatäis soola

määrimiseks 1 muna

TÄIDIS
100 g võid
90 g suhkrut
0,5 tl purustatud kardemoni
1 tl kaneeli
2 keskmise suurusega hapukat õuna 

GLASUUR
100 g valget šokolaadi
1 spl magusat kondenspiima
1-2 spl rõõska koort 35%
 
PEALE
100 g mandlilaaste

Soojenda piim käesoojaks. Sulata pärm väheses piimas, lisa ülejäänud piim, suhkur ja sool. Sõelu sisse jahu ja sõtku kuni taigen löö kausi küljest lahti. Kui taigen on liiga kleepuv, lisa pisut jahu. Viimasena lisa tainale pehme või ja sõtku uuesti ühtlaseks, siledaks tainaks. Kata tainakauss köögirätikuga ja pane sooja kohta 30 minutiks kerkima.

Rulli taigen jahusel pinnal 2-3 mm paksuseks piklikuks ristkülikuks. Määri peale täidise jaoks mõeldud pehme või. Puista peale eelnevalt omavahel segatud suhkur, kaneel ja kardemon. Koori ja puhasta õunad, haki väikesteks tükkideks ja laota samuti tainale. Keera taigen pikemast servast rulli. Tõsta rull küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Keera rull ringiks või ovaaliks kokku nii, et rulli otsad saaks omavahel ilusti ühendatud  (muidu võib kringel ahjus oma ilusa kuju kaotada). Lõika kringlisse terava noaga sälgud, kuid mitte lõpuni (alt peab kringel kokku jääma).


Lase kringlil rätikuga kaetult 20 minutit kerkida. Pintselda lahtiklopitud munaga ja küpseta siis 200 kraadises ahjus ca 35 minutit (pealispind peab ilus kuldpruun olema). Valmis kringel määri pealt võiga - see kaitseb kringlit kuivamise eest.

Valmista  glasuur. Selleks sulata valge šokolaad vesivannil, lisa kondenspiim ja vähehaaval ka rõõsk koor. Sega, kuni moodustub ilus ja ühtlane glasuur. Glasuur ei tohiks liiga vedel olla. Kringlile tasub panna jahtunud glasuuri, siis jääb ta kindlamini paigale.

Mandlilaastud võiks enne kringlile puistamist ära röstida. Selleks laota nad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ühtlase õhukese kihina. Rösti 200 kraadises ahjus ca 5 minutit. Kindlasti ei tohi ahju juurest kaugele minna, kuna mandlilaastud küpsevad imekiiresti. Kui nad hakkavad kergelt kuldseks minema, siis tuleb nad kohe välja võtta. Puista jahtunud mandlilaastud kringlile, mis on eelnevalt glasuuriga kaetud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar