Pilt

Pilt

Kartuli-porrupirukas täistera põhjal

Lihavaba ent toekas pirukas, mis valmib eriti kiirelt, kui eelmisest söögist on alles keedukartuleid. Soovi korral võib juurde süüa näiteks soolatud või suitsutatud kala, kuid väga hästi sobib ka krõbedaks praetud peekon. Ja loomulikult rohkelt värsket salatit.



Täisterahelvestest piruka põhi jääb karune ja mure, täidis mahlane ja pehme.


PÕHI
1 dl rukkihelbeid
1 dl kaerahelbeid
2 dl täistera nisujahu
120 g külma võid
2-3 spl külma vett
soola

TÄIDIS
50 g võid
1 suurem porrulauk
2 hakitud küüslauguküünt
3 muna
3 dl 10%-list koort
80 g täisrasvast riivjuustu
80 g mõnda pehmet juustu - tükkidena (nt mozzarella, feta, kitsejuust vms)
4 keedetud kartulit
soola ja pipart

Sega helbed, jahu ja sool omavahel. Lisa tükkidena külm või ja töötle ühtlaseks puruks. Võid seda teha kas köögikombainis või kiirelt käte abil. Lisa 2-3 spl külma vett ja sega, kuni moodustub tainapall. Mässi tainas toidukilesse ja tõsta pooleks tunniks külmkappi.

Jahutatud tainas suru näppude abil küpsetuspaberiga vooderdatud ümmarguse koogivormi põhja ja äärtesse. Pane vorm 30 minutiks külmkappi. Küpseta jahutatud pirukapõhja 200 kraadises ahjus 15 minutit.

Kuni pirukapõhi küpseb, valmista täidis. Selleks sulata pannil või ja hauta selles hakitud porrulauku ja küüslauku umbes kümme minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Sega omavahel koor ja munad, maitsesta segu soola ja pipraga. Lõika keedukartul viiludeks. Tõsta hautatud porrulauk tainapõhjale. Sinna peale laota pool viilutatud kartulitest. Tükelda peale pool pehmest juustust ja lisa sellele pool riivjuustust. Laota juustule ülejäänud kartuliviilud. Kalla koore-munasegu pirukale. Puista peale ülejäänud juust. Küpseta 200 kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni piruka pealispind on kaunilt kuldne.


Retsept pisut muudetud kujul on pärit ajakirjast Oma Maitse (Oktoober 2016)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar