Pilt

Pilt

Besee-šokolaaditort toorjuustuvahuga

See on šokohoolikute unelmate kook, olles ühtaegu nii šokolaadine kui ka kreemine ja suussulav. Igas suutäies on tunda tooraine ehedust ja kvaliteeti, mis minu jaoks on toidu puhul ülioluline. Kuna tort on üsna rammus, siis piisab magusaisu rahuldamiseks juba ühest tordilõigust. Seega tasub sellises mõõdus torti valmistada 10-12 sööjale.

Ühtlasi on see minu jaoks esimene tort, kuhu kulus 400 g šokolaadi!


PÕHI
100 g tumedat küpsetusšokolaadi
4 suurt muna
1 dl suhkrut
1,5 dl nisujahu
2 spl maisitärklist
1 tl küpsetuspulbrit

BESEED
2 suurt munavalget
1 dl suhkrut
0,5 spl kakaopulbrit

TOORJUUSTUVAHT
300 g küpsetusšokolaadi (kas ainult 44%-list tumedat või siis nt 150 g piimašokolaadi ja 150 g tumedat šokolaadi)
6 dl rõõska koort 35%
500 g maitsestamata toorjuustu
1,5 dl tuhksuhkrut
1 tl vanillsuhkrut

KAUNISTAMISEKS:
roosat beseed
jämedalt hakitud šokolaadi

Põhja tegemiseks sulata šokolaad veevannil. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks (valged ja kollased eraldi) ja sõelu hulka omavahel segatud kuivained. Sega taina hulka ka sulašokolaad. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 180 kraadises ahjus 30-40 minutit, kuni põhi on küps. Proovi küpsust tikuga. Lase täielikult jahtuda.

Nüüd valmista beseed. Vahusta munavalgeid 1 minut. Lisa edasi vahustades suhkur kolmes jaos. Kui vaht meenutab habemeajamisvahtu (tihe, läikiv vaht), siis on valmis. Sõelu juurde kakaopulber ning sega läbi. Laota kaks ümmargust beseeringi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 110 kraadises ahjus 1 tund ja 10 minutit. Keera kuumus kinni ja lase beseed 1 tunniks praokil uksega ahju jahtuma.

Lõika biskviit kolmeks. Valmista toorjuustuvaht. Selleks sulata šokolaad veevannil ja jäta jahtuma. Vahusta koor vanillsuhkru ja tuhksuhkruga. Vahusta hulka toasoe toorjuust. Lisa pisut jahtunud sulašokolaad.

Pane tort kokku. Võta esimene biskviitpõhi ja määri peale umbes viiendik kreemist. Seejärel tõsta peale beseepõhi ja määri sellele järgmine viiendik kreemist. Siis jälle biskviitpõhi, kreem, besee, kreem jne kuni ained otsa saavad. Kõige peale peaks jääma kreemikiht. Lase tordil vähemalt kolm tundi kuni üleöö külmas taheneda ja maitsestuda. Kaunista roosade beseedega ja jämedalt hakitud šokolaadiga.


Pisut muudetud kujul retsept on pärit ajakirjast Oma Maitse (oktoober 2016)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar