Pilt

Pilt

Printsessitort

Täpselt sellist nime kannab skandinaavlaste üks lemmikkooke. Kuna valmistasin seda esimest korda, siis tegin seda nii nagu seda klassikaliselt tehakse - täidiseks ainult vahukoorega segatud vaniljekreem. Järgmine kord lisaksin kihtide vahele veel mõnda hapukamat moosi. Suvel võib lihtsalt värskeid maasikaid juurde hammustada. 

Aga ka see kook siin koos oma koheva biskviidi, siidise kreemi ja magusa martsipaniga on imehea. Leidsin selle retsepti ühest välismaisest retseptikogumikust, mis kunagi ammu sai ostetud. Kuna sellest kogumikust on alles jäänud ainult üksikud lahtised lehed, siis autorit kahjuks ei tea.

Kuna sünteetilisi toiduvärve ma lihtsalt ei suuda osta, siis värvisin martsipani peediga - tulemuseks imeilus roosa.


 Paraja suurusega viile on väga mugav lõigata....

BISKVIITPÕHI
3 suurt muna
1,5 dl suhkrut
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

KREEM
2 želatiinilehte või 2 tl želatiinipulbrit
2 munakollast
1 spl suhkrut
1 spl maisitärklist
3 dl kohvikoort
2 tl vaniljesuhkrut
2 dl rõõska koort 35%

KATE
ca 225 g martsipani või mandlimassi
1 tl kontsentreeritud peedimahla
tuhksuhkrut

Biskviitpõhja jaoks vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Lisa vahule ka munakollased ja mikserda kiirelt ühtlaseks.Sega küpsetuspulber jahuga ja sõelu munavahu hulka. Kata suur ahjuplaat küpsetuspaberiga ja vala taigen plaadile. Silu ilusti ühtlaseks ja aseta 250 kraadisesse ahju umbes 5 minutiks küpsema. Kummuta valmis biskviitpõhi teisele, suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile. Eemalda pealmine küpsetuspaber ettevaatlikult. Kata biskviit puhta köögirätikuga ja jäta jahtuma.

Valmista kreem. Esmalt pane želatiin külma veega paisuma. Sega munakollased, suhkur, tärklis ja kohvikoor potis. Sega ja kuumuta pliidil kuni täidis on paksenenud. Tõsta kreem tulelt ja lisa želatiin kuumale täidisele (ära enam kuumuta!).Sega kuni želatiin on ära sulanud. Lisa ka vaniljesuhkur ja lase kreemil täielikult jahtuda (aeg-ajalt sega, et kreemile nahka ei tekiks). Vahusta rõõsk koor ja lisa jahtunud täidisele.

Lõika biskviit kolmeks pikaks ribaks. Jaga täidis põhjade vahel ära ja tõsta põhjad üksteise peale. Aseta kook 2-3 tunniks külmikusse tahenema.

Senikaua värvi martsipan roosaks. Selleks riivi pool väikest peeti hästi peene riiviga. Aseta sõel väikese kuumakindla nõu peale ja pigista näppude vahel peedist mahl välja (mahl läheb kaussi, pudi jääb sõelale). Kuumuta saadud mahla mõned minutid, et üleliigne vesi aurustuks. Tulemus peaks olema siirupi moodi. Jahuta ja sega siis martsipani sisse.

Rulli värvitud martsipan tuhksuhkruga ülepuistatud küpsetuspaberil õhukeseks ristkülikus (ca 30x18 cm) ja aseta ühtlaselt koogile. Kui seda on ühes tükis liiga keeruline teha, võib lahtirullitud martsipani ka pooleks lõigata ja paigaldada koogile kahes osas. Suru martsipan ka külgedelt tihedalt vastu koogipinda, üleliigne lõika terava noaga ära -  sellest saad valmistada roose jm kaunistusi. 

Enne serveerimist sõelu peale tuhksuhkrut.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar