Pilt

Pilt

Õuna-toorjuustukook karamellikastmega

See on kook, mis on õunaajal kindlasti väärt tegemist. Mure põhi, kreemjas ja mahlane õuna-toorjuustu täidis ning imeliselt krõbe kaerahelbe kate, mis on omakorda üle valatud koorese karamellikastmega. Maitses kõigile sööjatele ülihästi! Antud kogusest saab päris suure koogi, nii et kui teha kooki ainult oma perele, siis võib julgelt poole väiksema kogusega teha (näiteks 26 cm läbimõõduga koogivormis). Aga siis on ka küpsemisaeg natuke lühem.

Tegu on sellise ühe-tüki-koogiga, kuna on väga toitev ja külluslik. Säilib külmikus paar-kolm päeva väga edukalt.


PÕHI
3,75 dl nisujahu
1 dl täistera nisujahu
1,2 dl fariinsuhkrut
225 g võid

TOORJUUSTU TÄIDIS
680 g toorjuustu
3 suurt muna
1,8 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut

ÕUNATÄIDIS
600 g puhastatud ja kooritud õunu
2 spl suhkrut
1 tl kaneeli
1/4 tl riivitud muskaatpähklit 

PURU
1,4 dl nisujahu
1 dl täistera nisujahu
2,4 dl pruuni suhkrut (nt rafineerimata roosuhkur on siin ülihea) 
1,2 dl kaerahelbeid
115 g võid

KARAMELLIKASTE
2 dl rõõska koort 35%
100 g heledat muscovado suhkrut
25 g võid
pisut soola

Esmalt valmista põhi. Selleks sega omavahel jahud ja fariinsuhkur, seejärel lisa võitükid ja töötle kätega ühtlaseks tainaks. Vooderda kandiline küpsetusvorm (25x35 cm) küpsetuspaberiga ja vajuta tainas ühtlase kihina vormi põhja. Küpseta 200 kraadises ahjus 15 minutit.

Täidise jaoks tükelda puhastatud ja kooritud õunad ning lisa neile suhkur, kaneel ja muskaatpähkel. Toorjuustutäidise jaoks hõõru toasoe toorjuust suhkrutega lahti ja lisa ükshaaval toasoojad munad, ise hoolega kogu aeg segades. Purukatte jaoks sega omavahel jahud, kaerahelbed ja suhkur, lisa võitükid ning sega kätega ühtlaseks puruks.

Vala toorjuustutäidis eelküpsetatud põhjale, puista ühtlase kihina peale õunad. Kõige peale puista purukate. Küpseta 200 kraadises ahjus 45-50 minutit. Jahuta kook enne söömist täielikult maha (soovitavalt üleöö külmikus).

Karamellikastme jaoks kuumuta mõõdukal kuumusel potis rõõsk koor ja muscovado suhkur. Sega kuni segu pakseneb. Tõsta tulelt ja sega sisse või ja õige natukene peensoola. Sega ühtlaseks kreemiks, jahuta. Hoia kuni söömiseni külmikus. Vala koogiruutudele vahetult enne sööma hakkamist.



Koogi retsept pisut muudetud kujul on pärit siit.
Karamellikastme retsepti leidsin siit.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar