Pilt

Pilt

Hõrk kukeseenepirukas

Mõnusalt mahlane, rohke täidisega pirukas, mida kukeseene hooajal tasub kindlasti teha. Sobib süüa nii ahjusoojalt, kuid väga maitsev on ka jahtunult. Erilist tähelepanu tasub pöörata kukeseente puhtusele, kuna hamba all krõmpsuvad liivaterad rikuvad maitseelamuse lihtsalt ära. Üldiselt peaks kukeseente puhul piisama nende kuivharjamisest, kuid turult ostetud seente puhul pole minul sellest piisanud. Seetõttu olen täitnud suure kausi veega ja seeni seal sees natuke aega "solgutanud". Liivaterad on rasked ja vajuvad põhja, seened on kerged ja hulbivad kenasti pinnal. Pärast pesu tõsta seened sõelale 15 minutiks nõrguma.



PÕHI
2 dl tavalist valget nisujahu
1 dl täistera nisujahu 
1 dl kartulipudrupulbrit või kartulihelbeid
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
100 g sulavõid
1 dl vett

SEENETÄIDIS
500 g kukeseeni
1 sibul
3 spl võid
0,5 tl soola
natuke musta või valget pipart

MUNA-KOOREKATE
1 dl piima
2 dl 10% rõõska koort
3 muna
1 tl soola
natuke musta või valget pipart

PEALE 
2 dl riivitud juustu

KAUNISTAMISEKS
peotäis kirsstomateid
spinatilehti

Sega omavahel jahud, kartulipudrupulber (või kartulihelbed), küpsetuspulber ja sool. Lisa kuivainesegule sulavõi ja vesi, sega ühtlaseks tainaks. Vormi see kätega palliks, keera toidukilesse ja aseta üheks tunniks külmikusse tahenema. Seenetäidiseks puhasta seened (vajadusel pese, et liiva toidu sisse ei satuks) ja haki parajateks tükkideks. Kuumuta seeni kuival pannil 7-8 minutit, kuni vesi on aurustunud. Lisa pannile peeneks hakitud sibul ja või, hauta veel 5 minutit. Maitsesta soola ja pipraga ja lase jahtuda.

Suru tainas 26-28 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtele, torka kahvliga põhja mõned augud. Eelküpseta põhja ahjus 200 kraadi juures 10 minutit. Klopi lahti munad, sega hulka piim ja koor ning maitsesta soola ja pipraga. Sega kokku seened ja munasegu, vala põhjale. Riputa peale riivjuust ja küpseta 200 kraadi juures umbes 35 minutit (pirukas peaks pealt ilus kuldne jääma).

Kaunista jahtunud pirukas kirsstomatisektorite ja spinatilehtedega vahetult enne serveerimist.


Retsept on pisut muudetud kujul pärit raamatust "Pereköögi kokaraamat" (L.Viruks, P.Enden; 2007)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar