Pilt

Pilt

Küpsisetort

Küpsisetort on küll vist üks lihtsamaid ja enamlevinumaid torte, kuna seda on imelihtne teha ja mis põhiline - maitseb enamasti kõigile (eriti meestele ja lastele). Siiski on arvatavasti igal perel oma küpsisetordi retsept ja nii on ka meie peres.



Vaja läheb (suur tort ca 20-le):

5 pakki Selga küpsiseid (nt 2 pk šokolaadi- ja 3 pk kondenspiimamaitselisi)
750 g vanilje kohupiimapastat
800 ml rõõska koort 35%
2 spl suhkrut

Kaunistamiseks:
40g tumedat šokolaadi
300g vaniljekohupiima pastat
200 ml rõõska koort 35%
1 spl tuhksuhkrut
Martsipanist või suhkrumassist lillekesi, lehekesi vms

Võta suur kandik ja lao küpsistest esimene 4x5 põhi. Selleks, et küpsised kandiku peal sõitma ei hakkaks, kasta küpsiste alumine pool vahetult enne kandikule asetamist korraks vee või piima sisse. Nii fikseeruvad küpsised paika. Teiste kihtide puhul pole vaja küpsiseid niisutada.

Tee valmis kreem. Selleks vahusta rõõsk koor koos suhkruga ja sega kokku kohupiimapastaga. Nüüd hakka torti kokku panema: esimesele kihile määri ca 1/4 kreemist, siis lao teine kiht küpsiseid ja siis jälle kreem. Korda tegevust, kuni saad neljakihilise tordi. Viimase kihi jaoks võid tsipake rohkem kreemi jätta, et sellega saaks ka küljed kergelt üle teha. Kata tort riivitud tumeda šokolaadiga. Hoia torti vähemalt paar tundi külmikus enne kui hakkad servasid kaunistama (siis on kindel, et kihid paigalt ei nihku).

Kaunistamiseks mõeldud kohupiimapastat soovitan enne kasutamist paar tundi marliga kaetud sõelal nõrutada (see on vajalik juhul, kui kohupiimapasta on vedelamat sorti, kui see on juba niigi paks, siis pole vaja). Vahusta rõõsk koor tuhksuhkruga. Tuhksuhkur on siinkohal oluline tegur, kuna sellega vahustades tuleb tihkem vahukoor. Sega omavahel (nõrutatud) kohupiimapasta ja vahukoor. Täida tordiprits kohupiima-vahukoorekreemiga ja kaunista tordi servad meelepäraste kujunditega. Enne serveerimist pane tordile martsipanist/suhkrumassist/šokolaadist vms kaunistused.

2 kommentaari:

  1. Tundub väga hea proovin järgi teha...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See ongi hea tort. Suvel saab veel maasikaid/vaarikaid/mustikaid peale laduda. Kui sööjaid vähem, siis soovitan lähtuda põhiretseptist: 2 pakki Selgasid (põhjaks laduda 3x3 küpsist ja teha 4-kihiline tort), 400 ml vahukoort+1spl suhkrut, 300 g vanilje kohupiimapastat, peale riivitud šokolaadi. Edu! :)

      Kustuta