Pilt

Pilt

Daimi tort

See kook on ühtaegu nii suussulav kui ka mõnusalt krõmpsuv. Olen seda korduvalt teinud ja teen kindlasti veel. Sest see on lihtsalt nii-nii hea. Algne idee pärineb siit, kuid olen retseptis teinud mõningad omapoolsed muudatused.


Põhi:
2 muna    
2 dl suhkrut 
1 dl võid (sulatatud)    
50 g mandlilaastusid (peeneks hakitud) või mandlijahu
2.5 dl nisujahu    
1 spl kakaod    
1.5 tl küpsetuspulbrit  
0.75 dl piima


Kreem:
ca 300-350 ml rõõska koort 35%
300g vanilje kohupiimapastat
2 väikest Daimi  batooni


Glasuur:
150g piimašokolaadi (Fazer)
0.75 dl rõõska koort
2 väikest Daimi batooni


Vormi määrimiseks:
võid
nisujahu

1. Esmalt vahusta munad suhkruga üsna tugevaks vahuks. Siis lisa sulatatud või, ise samal ajal hoolega segades. Ühenda kuivained ja tõsta koos piimaga munavahule. Sega kergelt.
2. Vala tainas 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse küpsetusvormi, mille põhi on kaetud küpsetuspaberiga, seinad määritud võiga ning üle puistatud jahuga. Üleliigne jahu koputa vormist välja. Küpseta 200-kraadises ahjus alumisel restil umbes 30 minutit (katsu küpsust tikuga). Jahuta kook maha ning lõika kaheks.
3. Kreemi jaoks vahusta rõõsk koor ja sega kohupiimapastaga ühtlaseks kreemiks. Purusta kaks väikest Daimi. Kata koogi alumine pool kreemiga ning raputa peale Daimi-puru. Nüüd läheb peale teine tainaosa ning taas õhuke kiht kreemi. Tõsta kook glasuuri valmistamise ajaks külmikusse.
4. Sulata veevanni kohal Fazeri piimašokolaad ja 35% koor. Sega pidevalt, et ained seguneksid. Jahuta mass maha, et see ei oleks nii voolav, ning kata siis sellega koogi pealispind.
Kõlab lihtsalt, kuid tegelikult nõuab see natuke osavust, kuna glasuur on üheaegselt nii voolav kui ka tihke. Kui glasuur kipub maha voolama, määri see noaga tagasi koogile. Puista peale kaks väikest purustatud Daimi (puru katab kõik iluvead ka ära, kui need seoses glasuuri paigaldamisega tekkisid). Pane kook 12 tunniks külmikusse. Külma soovitan tordi panna samas vormis, millega sai põhi küpsetatud. Siis on kindel, et kui glasuur peakski natuke maha voolama, siis saad selle puhtalt vormist kätte ja saad selle koogile tagasi tõsta (mitte ei pea pärast külmkappi puhastama hakkama). Külmas taheneb kook lõplikult ära ja siis püsib juba kõik kenasti paigal.

Hea teada: mina olen Daimi purustanud nii, et teen batooni näppude vahel väiksemateks tükkideks, panen tükid väiksesse puhtasse kilekotti ja siis lõikelaua peal rullin tainarulliga üle - kuni moodustub enam-vähem ühtlane puru.

2 kommentaari:

  1. Kas piima koguses põhjal on näpukas?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Piima kogus on õige. Piima läheb põhja sisse 0,75 dl ehk siis 75 ml.

      Kustuta