Pilt

Pilt

Kuninganna kook

Kook, mille küpsetamiseks on mitmeid erinevaid variante, kuid mille täidises on "kohustuslik" kasutada just vaarikaid ja mustikaid. Tõeliselt mahlane-mõnus küpsetis, mis ei koorma liigselt kõhtu ja meeldib ka neile, kes muidu magusast väga ei pea. Suvel saab kasutada värskeid marju - tulemus on imeilus. Talvel ajavad asja ära ka külmutatud marjad, ongi hea võimalus sügavkülma tühjendada ja suve maitset meenutada.


Antud kogusest valmib suur ahjuplaaditäis kooki!

PÕHI
200 g sulatatud võid
2 muna
6 spl suhkrut
4 dl nisujahu
2 d täistera kaerajahu
2 tl küpsetuspulbrit

KATE
4 muna
3 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
400 g toorjuustu
3 dl hapukoort
4 dl vaarikaid
4 dl mustikaid

Klopi munad vispliga lahti, lisa suhkur ja jahtunud sulavõi. Sega kuivained omavahel ja sõelu seejärel muna-või segusse. Sega kiirelt ühtlaseks tainaks. (NB! töötle tainast võimalikult vähe, muidu muutub see kõvaks). Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja laota tainas ühtlaselt laiali nii, et ka ääred oleks ca 1-1,5 cm kõrguselt tainaga vooderdatud.

Täidise tegemiseks hõõru toasoe toorjuust suhkruga lahti, lisa ükshaaval munad. Lõpuks lisa hapukoor ja vanillisuhkur. Sega ja kalla tainale. Laota marjad ühtlaselt täidisele. Küpseta 180 kraadises ahjus 40-45 minutit või kuni piruka ääred on kuldsed ja täidis tahenenud (pruunistada ei tohi). 

Kui teha poole väiksemate kogustega kook, siis tuleks seda küpsetada 24 cm läbimõõduga koogivormis. Küpsemisaeg oleks siis umbes 30-35 minutit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar