Pilt

Pilt

Sarvesaiad juustuga

Olen seda meelt, et parimatest parimad saiakesed valmivad ikka koduköögis. Mõnusalt krõbedad ning seest nii-nii pehmed ja juustused sarvesaiad on tõeliselt head. Eriti hõrgud kohe ahjusoojalt, kuid tänu rohkele võile ja juustule väga maitsvad veel ka järgmisel päeval. Ja veel millist lõhna tuleb ahjust küpsemise ajal! Ja maitse on veelgi parem. Kes soovib võib osa juustust singiga asendada.



450 g jahu
25 g pärmi
2,5 dl vett
50 g võid
1 spl suhkrut
1 tl soola

Kihistamiseks 200g võid

Vahele ca 200 g riivitud juustu

Määrimiseks 1 muna

Pudista pärm kaussi ja lahusta see väheses käesoojas vees, lisa ka ülejäänud vedelik, suhkur ja sool. Siis hakka lisama jahu. Soovitan jahu lisada läbi sõela, siis satub taignasse rohkem õhku. Kui kogu jahu on lisatud, sõtku taigen ühtlaseks ja lisa sellele pehme või. Sõtku või taignasse - lõpptulemus peaks olema ühtlane, ilus ja sile taigen, mis lööb kausi küljest lahti. Pane valmis taigen köögirätikuga kaetuna sooja kohta kerkima ca 30 minutiks või kuni taigen on kerkinud kahekordseks. Seejärel kummuta taigen jahusele tööpinnale ja rulli ca 1 cm paksuseks ristkülikuks. Määri 2/3 taignale kogu kihistamiseks mõeldud pehme või. Seejärel voldi taigen kolmekordseks kokku, alustades sellest poolest, kuhu võid ei määritud. Kui taigen on kokku pakitud, tõsta see 15 minutiks külmkappi tahenema (mina olen taigna pakkinud küpsetuspaberisse, et see külmkapis liiga ära ei kuivaks). Siis võta taigen välja ja rulli uuesti umbes sama suureks ristkülikuks nagu alguses ja paki uuesti kolmekordselt kokku. Korda seda tegevust veel kaks korda.
Lõpuks võta taigen külmast, rulli lahti piklikuks ristkülikuks ja lõika see kolmnurkadeks. Pintselda kolmnurgad kergelt veega üle ja riputa peale riivitud juustu. Jäta natuke juustu ka saiakeste peale panemiseks. Keera kolmnurgad rulli alustades laiemast äärest. Aseta saiakesed ahjuplaadile ja lase neil rätiku all veel 20 minutit kerkida. Määri kerkinud saiakesi lahtiklopitud munaga ja raputa peale natuke riivjuustu. 

Küpseta saiakesi 220 kraadises ahjus umbes 15 minutit (valmis saiakesed on kaunilt kuldsed).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar