Pilt

Pilt

Šokolaadi-toorjuustutort kirssidega

Selle tordi puhul on mul siiralt kahju, et foto ei suuda maitset edasi anda, kuna minu arvates on see kook kordades maitsvam, kui pildilt näib. Tuntav, kuid mõnusalt sametine šokolaadimekk, mis sulab hapukate kirsside ja õhulise toorjuustukreemiga ideaalseks tervikuks. Üks maitsvamaid torte, mida mina teinud olen!


Tort on tõeliselt suussulav...


PÕHI
7 suurt muna
250 g tumedat šokolaadi (nt Bitter 56%)
250 g võid
275 g suhkrut
250 g nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit


KREEM
600 g toorjuustu
4 dl rõõska koort 35%-list
200 g  paksu Kreeka jogurtit
6 spl (väikse kuhjaga) tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 tl želatiinipulbrit + 2 spl külma vett + 2 spl kirsimahla


VAHELE (ja niisutamiseks)
600 g külmutatud või värskeid puhastatud kirsse
3 spl suhkrut
1 dl vett


PEALE
Beseeküpsiseid
meelepäraseid marju, füüsaleid vms


Esmalt valmist ette kirsid. Selleks vala potti puhastatud kirsid, suhkur ja vesi. Kuumuta, kuni läheb keema, tõsta tulelt ja jäta jahtuma.

Valmista koogipõhjad. Selleks sulata jämedalt hakitud šokolaad ja või madalal kuumusel, kuni kõik on sulanud (aeg-ajalt sega). Lisa segule ca pool suhkrukogusest. Eralda munavalged ja vahusta ülejäänud suhkruga tugevaks vahuks, lõpus mikserda juurde ka munakollased. Sega nisujahu küpsetuspulbriga. Sega pool munavahust šokolaadi-võisegusse, seejärel sõelu hulka pool jahu kogusest, sega õrnalt ühtlaseks. Lisa ülejäänud munavaht ja sõelutud jahu ning sega tainas valmis (väldi ülesegamist!)

Edasi on kaks varianti. Esimene variant -  valada tainas suurde, 28-29 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi ja küpsetada seda 175 kraadi juures ca 40 minutit (kontrolli küpsust tikuga). Kui koogipõhi on jahtunud, lõigata see kolmeks kihiks. 
Teine variant on teha teha nii nagu mina tegin - jagasin taina silma järgi kolmeks osaks ning küpsetasin kolm põhja eraldi.  Kasutasin ahjuvormi mõõtudega 25x35 cm. Iga põhi küpses 200 kraadi juures umbes 12 minutit. Sellisel moel pääsesin hilisemast põhja kihtideks lõikamisest.

Valmista kreem. Esmalt pane želatiin 2 spl külma veega paisuma, jäta ootele.
Hõõru toasoe toorjuust 4 spl tuhksuhkruga lahti, sega hulka Kreeka jogurt ja vanillisuhkur. Lisa paisunud želatiinile 2 spl kirssidest eraldunud mahla ja sulata želatiin nõrgal tulel (ära keeda!). Jahuta pisut ja vala toorjuustusegusse, ise hoolega samal ajal segades. Vahusta rõõsk koor 2 spl tuhksuhkruga tugevaks vahuks ja sega toorjuustukreemi hulka. Nüüd on kreem valmis ja tordi võib kokku panna.

Pane kirsid sõelale nõrguma, eraldunud vedelikku kasuta koogipõhjade niisutamiseks.

Aseta esimene koogipõhi serveerimisalusele ja niisuta kirsimahlaga. Tõsta põhjale 1/3 kreemist ja selle peale pooled kirsid. Tõsta peale teine koogipõhi ning korda sama tegevust - niisutus, kreem ja ülejäänud kirsid. Tõsta peale kolmas põhi, niisuta seda ning kata ülejäänud kreemiga. 

Lase koogil vähemalt 6 tundi tõmmata. Vahetult enne serveerimist kaunista tort näppude vahel purustatud beseeküpsistega, lisa ka värskeid marju.


*Algse retsepti leidsin siit, kuid tegin omapoolseid muudatusi.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar