Pilt

Pilt

Imeline mango-toorjuustukook

Seda retsepti jagas Toidutares Evelin Ilves ja otsustasin kohe järgi proovida, ning ei pidanud pettuma. Uskumatult kreemjas ja hõrk toorjuustukook, mis minu arvates annab juba täitsa tordi mõõdu välja. Üksjagu rammus, kuid toorjuustukook peabki seda olema, muidu pole päris see õige. Mango oma maheduse ja mahlakusega mõjub siin väga hästi.

Hoiatan kohe ette, et see toorjuustukook käitub ahjus pisut teisiti. Esiteks jääb koogi pealispind väga hele. Teiseks, kook ei kerki kuigi palju, kuid sellest tulenevalt ei ole hiljem ka kokkuvajumist. Ühesõnaga on selline stabiilne tegelane, ilmselt tänu täidises kasutatud tärklisele. Algses retseptis oli 1 kg toorjuustu ja 200 g kohupiimakreemi, kuid mina panin 800 g toorjuustu ja 300 g vanilje kohupiimakreemi (kuna selliseid koguseid oli poest mugav osta).


Kook on väga hästi lõigatav...


PÕHI
75 g võid
220 g küpsiseid (omal valikul kas kaerahelbe-, kakao- või tavalised muretainaküpsised)
peotäis mandlilaaste või hakitud pähkleid (saab ka ilma)


TÄIDIS
800 g toorjuustu (kasutasin Otto oma)
300 g vanilje kohupiimakreemi
150 g suhkrut
5 muna
3 spl tärklist (ilma kuhjata)
2 dl mangopüreed
1 dl rõõska koort 35%-list 


KATE
3 dl mangopüreed
1 tl suhkrut
0,5 dl heledat mahla või vett
1 suurem tl želatiinipulbrit
+
kaunistamiseks füüsalid või maasikad

Esmalt valmista põhi. Selleks purusta küpsised ja sega hulka mandlilaastud või peenemaks hakitud pähklid. Sulata või ja sega see küpsise-pähklipuru hulka. Vooderda lahtikäiv 26-28 cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga ja suru küpsisepudi koogivormi põhja, jäta ootele.

Eelkuumuta ahi 250 kraadini. Kuhugi ahjunurka pane ka väike kuumakindel kausike veega (toorjuustukook armastab niisket keskkonda).

Nüüd valmista täidis. Selleks hõõru toasoe toorjuust lahti, sega hulka kohupiimakreem, suhkur ja munad. Sega kõik ühtlaseks (kõige õigem on seda teha käsivispliga, kuna see ei lõhu toorjuustu tekstuuri). Nüüd lisa läbi sõela tärklis ja sega kuni ühtegi tärklisetükki näha ei ole. Kõige viimasena lisa rõõsk koor (vedelal kujul, mitte vahustatult!) ja 2 dl  mangopüreed. Sega kõik ühtlaseks ja vala ettevalmistatud küpsisepõhjale. Pane kook eelsoojendatud ahju ja lase 250 kraadi juures 10-15 minutit küpseda. Seejärel keera ahjukuumus 100 kraadi peale ja küpseta veel ca 1 tund. Seejärel keera kuumus välja ja lase koogil tunnike-poolteist ahjus rahuneda ja järelküpseda. Võta kook ahjust välja ja lase täielikult maha jahtuda.

Valmista kate. Selleks pane želatiinipulber mahla või veega 10 minutiks paisuma. Sulata pliidil nõrgal kuumusel ja pidevalt segades želatiin vedelaks (keema ei tohi lasta!) ning sega see siis 3 dl mangopüree hulka. Sega hulka 1 tl suhkrut ja pane segu tunnikeseks jahedasse (seda on vaja, kuna poolsoojana on segu liiga vedel). Vahepeal käi paar korda segamas. Kui mangosegu on jahtunud, kalla see koogile ja siis aseta kook külma tahenema.

Vahetult enne serveerimist kaunista kook kas füüsalite või maasikatega. Mina lõikasin ära ka koogi välimised, kergelt pruunikad ääred, et kook viksim välja näeks. Lisaks ei maitse mulle pruunistunud toorjuust, kuid see on juba maitse küsimus - selle etapi võib ka vabalt ära jätta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar