Pilt

Pilt

Suussulav kaneeli-rosinakringel

See retsept on jäädvustamist väärt! Magus, maitsekas ja nii-nii pehme kringel võlub kõiki sööjaid. Sellest retseptist saab ahjuplaadisuuruse küpsetise, kuid võin kindlalt öelda, et kui seda korraga ära ei sööda, siis maitseb see väga hästi veel ka teisel ja isegi kolmandal päeval. 

See on kindlalt parim kringel, mida mina olen küpsetanud!


TAIGEN
3 dl piima
25 g presspärmi
1 dl suhkrut
0,5 tl meresoola
500 g nisujahu
100 g võid
1 muna
+
1 muna määrimiseks


TÄIDIS
100-150 g võid
1 dl suhkrut
2 tl kaneeli
150 g rosinaid + paar spl jahu


GLASUUR (variant 1, glasuur jääb kreemjas ja pehme)
2 spl kakaopulbrit
6 spl tuhksuhkrut
3 spl piima
2 spl võid


GLASUUR (variant 2, glasuur jääb krõmps)

200 g tuhksuhkrut
2 spl kakaopulbrit
4 spl vett


PEALE
Röstitud ja hakitud pähkleid


4-5 tundi enne tainategu pane rosinad vette likku (nii saad mahlasema kringli). 

Valmista taigen. Selleks lahusta pärm natukeses käesoojas piimas, seejärel lisa ülejäänud piim, suhkur, sool ja muna. Sega, kuni suhkur ja sool on lahustunud. Sõelu vedeliku hulka järk-järgult jahu ja sõtku taigen ühtlaseks (vajadusel lisa jahu), lisa toasoe või ja sõtku, kuni taigen hakkab käte küljest lahti lööma. Kata tainakauss puhta rätikuga ja jäta sooja kohta (nt soojaveevannile) umbes 30-40  minutiks kerkima.

Kerkinud tainas rulli jahusel pinnal lahti ning määri pealt toasooja võiga, seejärel puista üle kaneeli-suhkruseguga. Lõika tainas kolmeks enam-vähem võrdseks ribaks. Nõruta rosinad ja sega paari spl jahuga. Jaga rosinad tainaribade vahel ühtlaselt laiali (ülejäävat jahu ära kringlisse pane). Keera tainaribad rulli, ühenda ühest otsast kokku ja põimi pikaks palmikuks. Tõsta ahjuplaadile ning keera kringliks. Kata kringel rätikuga ning lase veel 30-40 minutit kerkida.

Kerkinud kringel pintselda üle lahtiklopitud munaga ning küpseta 180 kraadises ahjus ca 30 minutit. Küps kringel on kaunilt jumekas. Enne glasuurimist lase kringlil vähemalt tunnike jahtuda.

Glasuur:
Variant 1: sulata pliidil või, lisa piim, tuhksuhkur ja kakao. Vispelda ühtlaseks ning vala kaunilt kringlile. Puista üle hakitud pähklitega.

Variant 2: sega kuumakindlas kausis omavahel tuhksuhkur ja kakaopulber, lisa vesi ja kuumuta tasasel tulel kuni moodustub hapukoorepaksune glasuur. Nirista kuum glasuur jahtunud kringlile. Pähklid selle glasuuri peale hästi kinni ei jää, seega pole neid mõtet panna.


2 kommentaari:

  1. Tõesti väga maitsev kringel Teie retsepti järgi.Mees muudkui sõi ja kiitis.Glasuuri ei jõudnud teha, nuga löödi enne sisse. Raputasin tuhksuhkrut.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on väga hea meel, et kringel maitses! See on tõesti väärt retsept!

      Kustuta