Pilt

Pilt

Tomati-juustupirukas

Rabeda ja juustuse põhja ning mahlase kattega pirukas, mis maitseb eriti hästi ahjusoojalt. Parima maitse saab kodumaitse suveküpsete tomatitega, kuid osava maitsestamisega saab kindlasti maitsva piruka ka muul ajal. 

Maitses kõigile sööjatele väga hästi ja teen seda pirukat kindlasti veel! Retsept võib tunduda pikk, kuid tegelikult pole siin midagi keerulist.


PÕHI
1,5 dl nisujahu
2 dl täisteranisujahu
0,5 tl soola
100 g võid
1 dl riivjuustu (kasutasin parmesani-laadset kõva juustu, mis annab head juustu maitsest ja suuremat krõbedust kui tavaline juust; müüakse juba riivituna ka)
ca 1 dl külma vett

TÄIDIS
150 g toorjuustu
1 dl riivjuustu (jällegi seesama kõva juust)
1 küüslauguküüs
tomativiile (nii palju, et katta piruka pind, mul kulus ca 4 suuremat tomatit)
soovi korral pisut soola

PEALE
basiilikulehti
purustatud musta pipart

Esmalt valmista põhi. Sega omavahel jahud, sool ja riivjuust. Haki juurde külm või ja näpi purutaoliseks massiks. Väiksed võitükid võivad jääda näha. Kõige lõpus lisa külm vesi ja suru kätega tainaks. NB! Ära tainast liiga palju sõtku, ainult nii palju, et moodustuks ilus ühtlane tainapall. Liigne sõtkumine teeb taina kõvaks ja sitkeks!
Keera tainapall toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi. Võta tainas külmikust välja ja rulli jahusel laual riskülikuks. Keera ülemine kolmandik alla ja alumine üles taina peale, rulli uuesti lahti ja voldi veel kord. Tee nii veel kaks korda, siis tuleb põhi mure ja leheline. Lõpuks voldi taigen kokku ja pane veel 10-ks minutiks külmkappi.

Valmista nüüd täidis. Selleks sega toorjuust purustatud küüslauguküüne ja riivjuustuga. Soovi korral maitsesta veel soolaga (mina ei lisanud soola, kuna juust oli juba piisavalt maitsekas). Viiluta tomatid ca 0,5 cm paksusteks viiludeks.

Kuumuta ahi 220 kraadini. 

Rulli tainas jahusel pinnal (seda võib teha kohe küpsetuspaberil) umbes 27-30 cm läbimõõduga kettaks. Torka kahvliga augud sisse, et see küpsedes suureks palliks ei kerkiks. Keera välimist serva pisut sissepoole, et vältida mahlade mahajooksmist. Tõsta tainas koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile ja eelküpseta seda 220 kraadises ahjus 15 minutit.

Võta põhi ahjust välja ja määri sellele toorjuustusegu. Kõige peale lao tihedalt teineteise kõrvale tomativiilud. Pane pirukas tagasi ahju ja küpseta 200 kraadi juures veel umbes 20 minutit. Täpne küpsetamise aeg sõltub ahjust, seega jälgi pirukat! Ääred võivad olla kuldpruunid, kuid täidis peaks jääma pigem hele ja mahlane.

Valmis pirukas võta ahjust välja ja lase sel 5-10 minutit jahtuda. Jahvata peale musta pipart ja rebi lisaks peotäis basiilikulehti. Söö kohe soojalt!


*Algne retsept on raamatust "Kodukirja parimad palad" (P. Enden 2015), kuid tegin selles oma maitse järgi mugandusi.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar