Tervislikud, muredad ja ülimaitsvad küpsised, mis olenevalt suhkrukogusest sobivad nii soolaste lisanditega suupistelauale kui ka niisama maiustamiseks. Lastele maitsevad kohe väga-väga ja tänu korralikule kiudainesisaldusele on vanematel selle üle ainult hea meel!
Vaja läheb:
125 g võid
125 g kaerahelbeid
125 g täistera nisujahu
40-80 g suhkrut (mida vähem töödeldud, seda tervislikum)
1 tl küpsetuspulbrit
50-75 ml piima
pisut soola
Purusta kaerahelbed kergelt köögikombainis või kohviveskis. Lisa ülejäänud kuivained ja sega läbi. Lisa tükeldatud või ja töötle kätega purujaks massiks. Viimaks lisa jaokaupa piim, kuni saad kokkuhoidva taina (kogu piim ei tarvitse ära kuluda). Mässi tainapall toidukilesse ja pane 30 minutiks külmkappi puhkama.
Rulli tainas kahe toidukile vahel 3-4 mm paksuseks plaadiks ning lõika välja meelepärase kujuga küpsised. Toidukilet on vaja selleks, et vältida taina rullimist jahusel pinnal. Liigne jahu muudab küpsised tuimaks ja kuivaks. Toidukilet kasutades pole tööpinnale jahu raputamine vajalik, kuna kile küljest tulevad küpsised kenasti lahti. Aseta küpsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 180 kraadi juures 10-15 minutit. Valmis küpsised tunneb ära selle järgi, et küpsiste alumine serv hakkab kergelt kuldpruuniks minema.
Retsept on pärit raamatust "Magusad ahvatlused Lahemaa servalt" (E.-M.Liiv, H.-M.Alamaa, 2012)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar