Pilt

Pilt

Vaniljekreemi-maasika tort krõbedal põhjal

Kui panna kokku siidine keedukreem, krõbe põhi ja mahlased kodumaised maasikad saab tulemuseks selle koogi siin. Eksootilist mekki annab passion fruit ehk granadill, mis oma mõnusa hapuka maitsega lisab huvitava maitsenüansi. Kook on iseenesest päris lihtsa koostisega, mistõttu on eriti oluline, et tooraine oleks kvaliteetne. Kreem on sama, mis kahe kreemiga magustoidul.

Kui on vähegi viitsimist maasikate sättimisega vaeva näha, siis saab sellest koogist tõeline peolaua pärl.



PÕHI*
200 g jahu
140 g tuhksuhkrut
160 g toatemperatuuril võid
40 g mandlijahu
2 munarebu
1 tl vaniljesuhkrut
näpuotsaga soola

KREEM
600 g 3,5% piima
6 munarebu
120 g suhkrut
45 g maisitärklist
0,5 vanillikauna (või 1 tl vaniljesuhkrut)
45 g võid

KATTEKS
600 g maasikaid
1 passion fruit ehk granadill

Kõigepealt valmista koogipõhi. Selleks sega jahu, mandlijahu, tuhksuhkur, vaniljesuhkur ja sool omavahel. Lisa või ja sega ühtlaseks. Lisa munarebud ning sega kuni tainas hakkab kokku. Pane tainas toidukilesse ja jäta külmkappi 30 minutiks puhkama. Vooderda lahtikäiv 26-28 cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga. Kata vormi põhi ja ääred tainaga (ääred võiks olla ca 2-3 cm kõrgused). Aseta koogivorm külmkappi 30 minutiks.

Kuumuta ahi 180 kraadini. Võta koogivorm külmikust välja, kata vormis olev tainas küpsetuspaberiga ning vala sellele 1 kg kuivatatud herneid või ube. Küpseta, kuni koogi ääred on kergelt kuldpruunid. Võta vorm ahjust välja, eemalda küpsetuspaber koos ubade/hernestega ning pane vorm ahju tagasi küpsema. Küpseta, kuni ka koogipõhja keskmine osa on kergelt kuldne. Võta ahjust välja ja jahuta.

Valmista keedukreem. Selleks vahusta munakollased suhkru ja maisitärklisega. Kuumuta piim koos vanillikaunaga (või -suhkruga) keemiseni ning vala siis pidevalt segades munarebumassi hulka. Vala segu tagasi potti ning lase pidevalt segades keema tõusta. Eemalda kohe kuumuselt ja sega hulka või. Kata toidukilega, nii et kile puutuks vastu kreemi, ning jahuta. Kui kasutasid vanillikauna, siis see tuleb enne serveerimist kreemist eemaldada.

Nüüd pane kook kokku. Vala jahtunud keedukreem koogipõhjale ja silu ühtlaseks. Viiluta maasikad ja lao kaunilt tordile. Pane siia-sinna ka granadillitäpikesi.

NB! Kui kooki kohe sööma ei hakka, tuleks seda kuni serveerimiseni hoida koogivormis - siis on kindel, et ääred maha ei vaju. 


* Koogipõhja algne retsept pärineb ajakirjast Oma Maitse (aprill 2016)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar