Pilt

Pilt

Kirsi-hapukoorekook

Väga mõnus ja lihtne kook, mida tasub kindlasti küpsetada siis, kui värskeid kirsse saada. Muidugi saab ka külmutatud marjadega teha, kuid parim on ikkagi värsketest marjadest. Hapukad kirsid, võiselt mure põhi ja kreemjas täidis moodustavad väga hästi toimiva koosluse. Koogiteost ülejäänud munavalgetest saab küpsetada  imemaitsva Pavlova. Munavalged seisavad külmikus paar päeva väga hästi. 

Esialge idee sain siit*, kuid kuna lähenesin retseptile enda vaatenurgast, siis tegin selles üksjagu muudatusi. Kook maitses kõigile sööjatele väga-väga hästi!


PÕHI
4 dl nisujahu
125 g võid
3 spl suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
3 spl külma vett

TÄIDIS
5 dl hapukoort 
5 munakollast
1,25 dl suhkrut
1,5 tl vanillsuhkrut
300 g puhastatud kirsse

Sega omavahel jahu, küpsetuspulber ja suhkur. Haki sisse või ja sega kätega ühtlaseks puruks. Lisa vesi ja sega tainaks. NB! Tainast ei tohi liiga palju sõtkuda - ainult nii palju kui hädapärast vaja, kuna muidu on tulemuseks liiga kõva põhi. Keera tainapall kilesse ja aseta 30-40 minutiks külmkappi.

Puhasta kirsid kividest. Kata 26-28 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja keera ahi 200 kraadi peale. Hõõru munakollased suhkrutega lahti ja lisa segule hapukoor. Sega, kuni suhkur on sulanud. Vajuta tainas koogivormi põhjale ja äärtele (ääred võiks olla ca 2-3 cm kõrged). Kata koogipõhi kirssidega ja vala peale hapukoore-munakollase segu. Jälgi, et kirsid jaotuks põhja peal enam-vähem ühtlaselt. Küpseta kooki 200 kraadises ahjus 35-40 minutit (kook peab olema kaunilt kuldne). Lase koogil enne söömist täielikult jahtuda. Eriti hea on see kook järgmisel päeval külmkapikülmalt.

*"Pereköögi kokaraamat" (L.Viruks, P.Enden; 2007)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar