Pilt

Pilt

"Moskva" saiakesed

Pärmilehttainast tehtud Moskva saiad tulevad krõbedate servade ja pehme, magusa sisuga. Retsepti leidsin siit.
Kui pärmilehttaigen ise teha, siis võtab nende saiakeste tegemine üksjagu aega, kuid tulemus on igat liigutust väärt. Isetehtud taignast valmivad saiakesed, mis oleks justkui parimast pagariärist ostetud. Ja kui veel tuhksuhkrut peale puistada, siis rohkem sõnu polegi vaja.

Alljärgnevast kogusest valmib umbes 20-22 saiakest.


TAIGEN

500g jahu
25g pärmi
50g võid
70g suhkrut
1tl soola
2,5dl vett

Kihistamiseks 200g võid

KEEDUKREEM

3tk munakollast
4spl suhkrut
30g jahu
25g mannat
380g piima
40g võid
0,5tl vaniljesuhkrut

Lahusta pärm väheses vees, lahustunud segule lisa ülejäänud vedelik, suhkur ja sool, sõelu tasapisi juurde jahu, sõtku veidi ja lisa toasoe või. Sõtku kuni taigen tuleb käte küljest lahti ja moodustub ühtlane ja sile taigen. Kata taignakauss köögiräti või kilega ja pane sooja kohta kerkima, kergita 30min või kuni kogus on kerkinud kahekordseks. Rulli taigen 1-1,5 cm paksuseks riskülikuks, kata 2/3 taignast toasoojade võilaastudega, tõsta kolmekordseks kokku, tõstmist alustades 1/3 mis ei ole võiga kaetud, siis jääb iga kihi vahele või. Pane 15 min külma, rulli ettevaatlikult (tainast purustamata) sama suureks ristkülikuks, tõsta jälle kolmekordseks kokku ja pane külma, korda tegevust kolm korda.

Kreem:
Kuumuta piim keemiseni, lisa manna ja keeda segades 2 minutit, vahusta munakollased suhkrutega ja lisa jahu, tõsta piimasegu tulelt, sega paar lusikatäit piima munasegusse ja nirista muna ülejäänud piima hulka, kuumuta pidevalt põhjast segades paksenemiseni (võib paksendada ka kuumaveevannis). Ära keeda! Keetmisel läheb muna tükki. Kui kreem juba piisavalt paks, tõsta pott tulelt ja lisa kreemile või. Sega ühtlaseks ja lase jahtuda.

Rulli taigen 6-7mm paksuseks. Lõika taignast umbes 7x7 cm  ruudud, aseta keskele täidiseriba ja tõsta kaks vastasnurka üle täidise kokku (üks nurk jääb üle teise). Lao pirukad ahjuplaadile, kata köögirätiga ja kergita soojas kohas 20 minutit. Pintselda pirukad lahtiklopitud munaga või järelejäänud munavalgega üle ja küpseta 210 kraadi juures 12-15 minutit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar