Pilt

Pilt

Imehea ahjukana

Kui mõni uhke toit saab üldse lihtne olla, siis selliselt valmistatud ahjukana seda just ongi. Kana ettevalmistamiseks kulub maksimaalselt 10-15 minutit (kui kana sidumist pole enne teinud, siis võib-olla natuke kauem). Koosneb see roog vaid neljast komponendist: kana, meresool, must pipar, või. Ja ütlen ausalt, et tulemus viib keele alla!

Mina sain idee siit. Ja muudkui imestan, et ma ise pole nii lihtsa söögi peale tulnud. Senini olin arvanud, et mahlase kana saab ainult küpsetuskotis või kaanega potis aga tuleb välja, et saab ka teisiti.

Kui soovid kana juurde pakkuda köögivilju, siis tuleb need eraldi valmistada. Koos kanaga ei maksa neid ahju panna (tekitava liiga palju auru, mistõttu ei teki nii mõnusat nahakoorikut). Mina praadisin porgandid panni peal võis poolpehmeks. Juurde tegin jasmiini riisi ja värsket salatit.


Vaja läheb:
1 terve kana (ca 2 kg)
1 spl meresoola (pigem sellist jämedamat või siis helbelist, kindlasti mitte peensoola) 
2 tl musta pipart
60 g pehmet võid 

Sidumiseks: naturaalset nööri käte siruulatuse jagu

Serveerimiseks: kas tavalist või maitsevõid 

Kõigepealt võta kana üks tund enne küpsetamist külmkapist välja. Siis küpseb kana ühtlasemalt ja jääb seest mahlasem. Enne kui kana siduma hakkad, maitsesta kana sisemus natukese soola ja pipraga, määri sinna umbes 2 tl pehmet võid. 

Kana sidumist võib teha mitmel erineval moel. Peaasi, et harali asetsevad koivad-tiivad keha külge saaks seotud.  Mina tegin nii, et kõigepealt sidusin koivad omavahel kokku, siis viisin nöörid koibade juurest kana selja peale nii, et tiivanukid saaks ka nööriga keha külge kinnitatud. Selja peal tõmbasin nöörid omavahel risti ja tõin rinnakule tagasi, ja sinna tegin tugeva sõlme. Üleliigse nööri võib ära lõigata.

Kui kana korralikult kinni seotud, hõõru kana ülejäänud võiga ümbertringi kokku. Maitsesta soola ja pipraga. Aseta kana eelkuumutatud ahju 220 kraadi juurde küpsema ja küpseta selle kuumuse juures 15 minutit. Keera kuumus 200 kraadi peale ja küpseta veel umbes 1,5 tundi. Minul küpses kana 200 kraadi juures lõpuni välja ja kõrbema ei läinud midagi. Aga kui kana hakkab liigselt pruunistuma, siis võib küpsetamise teisel poolel kuumust alandada 175-180 kraadi peale.

Võta valmis kana ahjust ja lase 10-15 minutit rahuneda. Lõika kana tükkideks ja vala tükkidele sulavõid. Serveeri näiteks riisi ja värske salatiga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar