Pilt

Pilt

Sealiha kooreses sinepi-juustukastmes

Vahel lihtsalt on nii, et pole ühtegi head ideed, mida puhkepäeva lõunasöögiks teha. Tahaks nagu midagi paremat, kui nädala sees kiirelt valmivad supid, pastad, kastmed. Mõtlesin päris pikalt, et mida tahaks ise ja mida ka kõik teised hea meelega sööks... Õnneks oli mul kapis paar karpi sulatatud juustu, mis ootas ära kasutamist ja sealt hakkas mõne edasi arenema. Lõpuks sai valmis mõnusalt koorene-juustune-sinepine sealiha, mis koos ahjukartulitega maitses imehea. Sobib hästi nädalavahetuse toiduks, kui toidutegemisega kiirustama ei pea. Vaid nii saab ta eriti hea. Suurema osa ajast hoolitseb see roog ahjus ise enda eest, nii et saad ise muude asjadega tegeleda. Näiteks õhtuseks maiustamiseks kohukesi meisterdada. Alljärgnevast kogusest valmib päris korralik potitäis maitsvat liharooga.


Vaja läheb:
1,5-1,7 kg sealiha (minul oli seavälisfilee)
ca 500-600 g porgandeid + praadimiseks 1 spl võid
3 sibulat
soola
musta pipart
paar loorberilehte
vett
jahu
toiduõli

KASTE
200 g sulatatud juustu (nt Merevaik)
200 ml 35%koort
3 kuhjaga teelusikat mahedamat sinepit (hea, kui koos sinepiseemnetega)

Lõika puhastatud  porgandid ketasteks ja prae võis kergelt läbi. Pane suuremasse ahjupotti, lisa ka sibulapoolikud (kui terve pere sööb sibulat, võid sibula ka peeneks hakkida). Maitsesta porgandid-sibulad soola ja pipraga, lisa ka loorberilehed. Maitsesta arvestusega, et sellest jaguks ka lihale. 
Lõika liha parajateks tükkideks (2x3 cm), paneeri jahus ja prae kuumas õlis mõne minutiga kiirelt kuldseks. Oluline on saada lihatükkidele hea kuldne koorik peale, liha küpseb lõpuni valmis ahjus. Prae lihatükke osade kaupa, et vältida panni liigset jahtumist, mis muudaks kuldse kooriku ilusaks unistuseks. Pane liha potti porgandite ja sibulate juurde, sega kergelt läbi, kõige lõpus vala potti nii palju vett, et pealmised lihatükid oleks ka veel otsapidi vees. Mina olen teinud nii, et panen vee enne lisamist pannile, kus praadisin liha. Ajan seal vee kuumaks ja lisan siis potti. Kui vesi potis, pane potile kaas peale ja aseta ahju 175-180 kraadi juurde küpsema. Küpseta ca kaks tundi. 
Sega kuumakindlas kausikeses omavahel rõõsk koor, sinep ja sulatatud juust. Kuumuta segu pliidil kuni moodustub ühtlane kaste. Võta pott ahjust välja ja maitse leent. Nüüd on viimane võimalus veel maitsestamisega tegeleda. Kui toit on mage, lisa soola juustu-koore-sinepi kastmesse ja sega kuni sool on ära sulanud. Lisa kaste ülejäänud toidule. Pane kaas uuesti peale ja aseta pott kuuma ahju veel umbes 45 minutiks kuni üheks tunniks küpsema.

Serveeri rooga näiteks keedu-või ahjukartulitega ja värske salatiga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar