Pilt

Pilt

Halvaatort apelsinimarmelaadiga

Põnevate ja väheproovitud maitsekoosluste otsinguil jäi mulle silma halvaatordi retsept kokaraamatust "Pereköögi kokaraamat" (L.Virkus, P.Enden; 2007). Hmmm.... halvaa ja apelsinimarmelaad - kas see kooslus võiks toimida? Ja nüüd võin julgelt öelda, et toimib! Halvaa on üsna rammus ja toitev, apelsinimarmelaad seevastu kerge, karge ja mahlane. Algses retseptis on apelsinimarmelaadi 3 dl, kuid mina panin julgelt vähem, kuna kartsin, et äkki läheb kook liialt mõrkjaks. Selle asemel suurendasin veidi kohupiima ja vahukoore kogust ja lisasin värskelt pressitud apelsinimahla. Allpool siis minu versioon sellest tordist. Siinkohal olgu öeldud, et tulemus oli väga mõnus, mahlane ja hõrk.



PÕHI
4 muna 
1,5 dl suhkrut
1,5 dl nisujahu
0,5 dl jahvatatud mandleid
1,5 tl küpsetuspulbrit

TÄIDIS
200 g halvaad
3 dl 35% rõõska koort
3 dl kohupiimapastat (minul oli vaniljemaitseline)
1 dl apelsinimarmelaadi
1 väiksema apelsini mahl

KAUNISTAMISEKS
100g mandlilaaste

Eralda munavalged ja vahusta koos suhkruga tugevaks vahuks. Mikserda juurde ka munakollased. Sega küpsetuspulber jahuga ja sõelu munavahu hulka. Lisa ka jahvatatud mandlid ning sega ühtlaseks. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 24 cm läbimõõduga koogivormi, aja ühtlaselt laiali. Küpseta 180 kraadi juures ca 40-45 minutit (proovi küpsust tikuga). Lase põhjal täielikult jahtuda ja lõika kolmeks kihiks. Täidise valmistamiseks riivi halvaa, sega kohupiimapasta ja vahustatud rõõsa koorega. Määri esimesele põhjakihile kogu apelsinimarmelaad ja määri sellele 1/3 halvaakreemist. Pane peale teine põhjakiht ja immuta seda paari supilusikatäie värskelt pressitud apelsinimahlaga ning seejärel määri peale pool kaussi jäänud halvaakreemist. Kõige peale pane kolmas põhjakiht, immuta seda jällegi paari supilusikatäie apelsinimahlaga ja määri koogile kogu allesjäänud kreem. Lase tordil mõned tunnid kuni üleöö külmkapis seista. Vahetult enne serveerimist kaunista tort röstitud mandlilaastudega. Selleks rösti neid ahjus 225 kraadi juures mõni minut, lase jahtuda ja puista tordile. 
Hea teada: Mandlilaastud saavad ahjus väga kiirelt valmis ja jätkavad küpsemist ka mõned minutid peale ahjust väljavõtmist. Vala mandlilaastud peale ahjust välja võtmist koheselt kuumalt pannilt ära, et nad liialt ei pruunistuks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar