Pilt

Pilt

Pitsa suitsuvorsti, kirsstomatite ja mozzarellaga

Keskmiselt iga paari kuu tagant tuleb mul suur pitsaisu ja siis teemegi kodus ühe korraliku pitsaõhtu. Tavaliselt teen vähemalt kolme erinevat pitsat, siis leiavad kõik endale midagi meelepärast. Pitsa puhul on äärmiselt oluline korralik põhi ja juustuäär. Siis piisab vaid mõnest kattekomponendist, et valmiks tõeliselt maitsev pitsa. Üks asi veel - meie peres ei ole kombeks tomatikastet ega ka ketšupit pitsa peale panna. Kui tahame tomati maitset, siis paneme kirsstomateid ja kogu lugu. Ja pitsamaitseainet paneme alati peale ahjust väljavõtmist juba valmis pitsa peale. Nii jääb maitse palju parem. Pildil on juustuäärega õhuke pitsa. Alljärgnevast retseptist saab kaks sellist õhukest või ühe paksu põhjaga pitsa.


PÕHI
25 g pärmi
2.5 dl vett
2 spl toiduõli
0.5 tl soola
6-7 dl nisujahu

KATE
tavalist kodumaist juustu
suitsuvorsti õhukeste viiludena
kirsstomateid
mozzarellat
sulatatud juustu
pitsamaitseainet

Valmista pärmitainas. Selleks murenda pärm kaussi. Lahusta pärm vähese käesoojas vees. Seejärel lisa ülejäänud (käesoe) vesi, õli, sool ja nisujahu. Ära kohe kõike jahu pane, kuna jahud on erinevad ja seetõttu selgub tegelik vajaminev jahukogus sõtkumise käigus. Sõtku, kuni saad ühtlase ja kausi ning käte küljest enam/vähem lahtilööva taigna. Vajadusel lisa jahu. Kogemusest võin öelda, et pigem jätta natuke kleepuvam taigen, kuna väga kuiva ja kõva taignaga tulevad ka küpsetised vastavad.
Kata kauss köögirätikuga ning lase taignal soojas ning tuuletõmbuse eest varjatud kohas ca 30 min kerkida (mina kergitan pärmitainast soojaveevannil).
Taigen peab kerkima umbes kahekordseks. Lülita sisse ahi ja lase temperatuuril tõusta 225 kraadini. Pitsad tuleb panna kohe kuuma ahju, kuna siis küpsevad nad kiiresti ja jäävad mahlasemad. Pikk küpsetamine madalal temperatuuril vähendab pitsa mahlakust ja seeläbi ka kvaliteeti.
Jaga taigen kaheks osaks. Rulli üks taignapall jahuse laua peal õhukeseks (ca 3 mm paksuseks) kettaks (teist hoia räti all, et ära ei kuivaks). Enne täidise lisamist tee valmis juustuäär. Selleks lõika tavalisest kodumaisest juustust pikad peened kangid ja äärista nendega lahtirullitud  taignaketta serv ca 0.5 cm kaugusel äärest. Seejärel keera juustukangid taigna sisse ja sedasi moodustubki juustuäär (vt fotosid). Seejärel kata taigen kas juustuviilude või riivitud juustuga. Juustu peale pane õhukesed suitsuvorstiviilud, kirsstomatite sektorid, sulatatud juustu "plörtsud" ja siia-sinna mozzarella tükikesed. Siis pane pitsa kuuma ahju ja küpseta 225 kraadi juures ca 15-20 min (küpsemisaeg oleneb ahjust, seega hoia silma peal. Kui pärmitaigna äär hakkab juba siin-seal kuldset jumet saavutama, siis peaks pitsa valmis olema). Kui pitsa valmis, võta ta ahjust välja ja raputa peale pitsamaitseainet.
Kuni esimene pitsa küpseb, tee valmis teine pitsa, et see siis kohe ahju vabanedes küpsema panna.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar