Pilt

Pilt

Pitsa sinihallitusjuustu, šampinjonide ja ananassiga

See pitsaretsept on minu lemmik! Täidist panen alati heldelt ja ka juustuäär peab kindlasti olema. Selles pitsas saavad kokku omavahel väga hästi klappivad toiduained: sinihallitusjuust, ananass, šampinjonid, sink. Tulemuseks on mahlane ja kergelt pikantne pitsa, mis viib keele alla. Alljärgnevast kogusest saab kas ühe paksu või kaks õhukest juustuäärega pitsat.


PÕHI
25 g pärmi
2.5 dl vett
2 spl toiduõli
0.5 tl soola
6-7 dl nisujahu

KATE
ananassitükid
sinihallitusjuust
sink
šampinjonid
juust
pitsamaitseaine


Valmista pärmitainas. Selleks murenda pärm kaussi. Lahusta pärm vähese käesoojas vees. Seejärel lisa ülejäänud (käesoe) vesi, õli, sool ja nisujahu. Ära kohe kõike jahu pane, kuna jahud on erinevad ja seetõttu selgub tegelik vajaminev jahukogus sõtkumise käigus. Sõtku, kuni saad ühtlase ja kausi ning käte küljest enam/vähem lahtilööva taigna. Vajadusel lisa jahu. Kogemusest võin öelda, et pigem jätta natuke kleepuvam taigen, kuna väga kuiva ja kõva taignaga tulevad ka küpsetised vastavad.
Kata kauss köögirätikuga ning lase taignal soojas ning tuuletõmbuse eest varjatud kohas ca 30 min kerkida (mina kergitan pärmitainast soojaveevannil). Taigen peab kerkima kahekordseks. Lülita sisse ahi ja lase temperatuuril tõusta 225 kraadini. Pitsad tuleb panna kohe kuuma ahju, kuna siis küpsevad nad kiiresti ja jäävad mahlasemad. Pikk küpsetamine madalal temperatuuril vähendab pitsa mahlakust ja seeläbi ka kvaliteeti. Jaga taigen kaheks osaks. Rulli üks taignapall jahuse laua peal õhukeseks (ca 3 mm paksuseks) kettaks (teist hoia räti all, et ära ei kuivaks). Enne täidise lisamist tee valmis juustuäär. Selleks lõika tavalisest kodumaisest juustust pikad peened kangid ja äärista nendega lahtirullitud  taignaketta serv ca 0.5 cm kaugusel äärest. Seejärel keera juustukangid taigna sisse ja sedasi moodustubki juustuäär (vt fotosid). Seejärel kata taigen kas juustuviilude või riivitud juustuga. Juustu peale pane hakitud sink, ananassitükid, sinihallitusjuust, praetud šampinjonid. 
Pane pitsa kuuma ahju ja küpseta 225 kraadi juures ca 15-20 min (küpsemisaeg oleneb ahjust, seega hoia silma peal. Kui pärmitaigna äär hakkab juba siin-seal kuldset jumet saavutama, siis peaks pitsa valmis olema). Kui pitsa valmis, võta ta ahjust välja ja raputa peale pitsamaitseainet.
Kuni esimene pitsa küpseb, tee valmis teine pitsa, et see siis kohe ahju vabanedes küpsema panna.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar