Mäletan väga hästi oma esimesi isetehtud vastlakukleid. Miski läks väga valesti ja ilusate kohevate kuklite asemel tulid suured lamedad plönnid. Oli vaja üksjagu fantaasiat, et nendes asjandustes vastlakukleid näha.
On väga palju vastlakuklite retsepte ja nüüdseks olen pidama jäänud Nami-namist leitud retseptil. Selle järgi tehes on kuklid väga hästi õnnestunud, seega julgen soovitada. Kohendasin seda retsepti natuke enda maitse järgi ja tulid tõesti väga kohevad ja mõnusad vastlakuklid.
Kuklid:
5 dl leiget piima
50 g pärmi
1 tl soola
200 g sulatatud võid
2 muna
800 g nisujahu (umbes)
1 tl peenestatud kardemoni
2 dl suhkrut
määrimiseks 1 muna
Täidis:
10 dl rõõska koort 35%
5 spl (tuhk)suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
soovi korral hapukat moosi
tuhksuhkrut
Lahusta pärm väheses leiges piimas seejärel lisa kogu piim ning kuni pool ettenähtud jahust. Tainas peaks jääma umbes hapukoore paksune (jahu lisa pärmitaigent tehes alati läbi sõela, siis satub taignasse rohkem õhku ja tulemus jääb õhulisem). Klopi segamini ja lase soojas kohas rätikuga kaetult kerkida, kuni taina pinnale tekivad väikesed mullikesed.
Sega kerkinud tainale juurde suhkur, sool, kardemon, jahtunud sulavõi, lahtiklopitud munad ja ülejäänud jahu. Sõtku, kuni saad ühtlase läikiva taina, mis käte ja kausi küljest lahti lööb. Pane tainas uuesti sooja kohta rätikuga kaetult kerkima.
Kui tainas on kerkinud umbes kahekordseks, siis vormi kuklid. Selleks murra tükike tainast (nii umbes väikese muna suurune tükk) ja vormi sellest jahuste kätega ilus sile pallike.
Aseta kuklid ahjuplaadile ja lase veel kerkida (20-25 min).
Määri need pealt munaga ja küpseta 225 kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni kuklid on pealt kuldsed.
Võta kuklid ahjust välja ja lase niiske köögirätiku all jahtuda.
Vahusta rõõsk koor tuhksuhkruga (tuleb tihkem vaht, kui tavalise suhkruga) ja vanillsuhkruga. Lõika jahtunud kuklitelt tükk pealt ära, täida vahukoorega ja pane äralõigatud tükike õrnalt peale. Kui soovid moosiga kukleid, siis uurista kukli sisu natuke välja ning pane tekkinud auku kõigepealt moos ja selle peale vahukoor. Kõige lõpuks võid kuklitele tuhksuhkrut peale sõeluda.
Sega kerkinud tainale juurde suhkur, sool, kardemon, jahtunud sulavõi, lahtiklopitud munad ja ülejäänud jahu. Sõtku, kuni saad ühtlase läikiva taina, mis käte ja kausi küljest lahti lööb. Pane tainas uuesti sooja kohta rätikuga kaetult kerkima.
Kui tainas on kerkinud umbes kahekordseks, siis vormi kuklid. Selleks murra tükike tainast (nii umbes väikese muna suurune tükk) ja vormi sellest jahuste kätega ilus sile pallike.
Aseta kuklid ahjuplaadile ja lase veel kerkida (20-25 min).
Määri need pealt munaga ja küpseta 225 kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni kuklid on pealt kuldsed.
Võta kuklid ahjust välja ja lase niiske köögirätiku all jahtuda.
Vahusta rõõsk koor tuhksuhkruga (tuleb tihkem vaht, kui tavalise suhkruga) ja vanillsuhkruga. Lõika jahtunud kuklitelt tükk pealt ära, täida vahukoorega ja pane äralõigatud tükike õrnalt peale. Kui soovid moosiga kukleid, siis uurista kukli sisu natuke välja ning pane tekkinud auku kõigepealt moos ja selle peale vahukoor. Kõige lõpuks võid kuklitele tuhksuhkrut peale sõeluda.
Sellest kogusest tuleb umbes 30 kuklit.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar