Pilt

Pilt

Isamaaline kama-šokolaaditort jõhvika toormoosiga

See tort sai tehtud mõeldes kodumaa sünnipäevale, mis peagi juba käes. Tahtsin teha midagi lihtsat, maitsvat, eestipärast, kuid samas pidulikku. Lõpptulemusele annaks ma hinde 5-palli skaalal 4+. Põhjus väga lihtne - tordipõhi tuli küll väga maitsev, kuid natuke tihkevõitu. Seepärast panengi alljärgnevalt kirja kaks põhjaretsepti* - ühe selle, mis mina tegin, ja teise, mida ma teinekord teeks.
Kõik muu kõlas väga hästi kokku ja mõjus väga .... isamaaliselt.



Põhi 1 (see, mille mina tegin):
100g nisujahu
150g tumedat šokolaadi
90g võid
100g suhkrut
5 muna

Vooderda lahtikäiv 24 cm diameetriga koogivormi põhi küpsetuspaberiga, ääred määri võiga ja puista üle jahuga. Sulata šokolaad kuumaveevannis. Tõsta tulelt ja lase jahtuda. Hõõru või suhkruga lahti ja lisa ükshaaval munakollased. Lisa sulatatud šokolaad ja jahu. Vahusta munavalged ja sega õrnalt ülejäänud taignaga. Vala taigen koogivormi ja küpseta 170 kraadi juures umbes 1 tund või kuni koogi keskele torgatud tikk jääb puhtaks. Lase vormis täielikult jahtuda.


Põhi 2 (see, mida ma teinekord teeks):
135g nisujahu
150g tumedat šokolaadi
25g kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
1/4 tl soodat
45g võid
125g suhkrut
2 suurt muna
0.6 dl piima
1 spl taimeõli
noaotsatäis soola

Vooderda lahtikäiv 24 cm diameetriga koogivormi põhi küpsetuspaberiga, ääred määri võiga ja puista üle jahuga. Sulata šokolaad kuumaveevannis. Tõsta tulelt ja lase jahtuda. Sega suures kausis omavahel jahu, kakaopulber, küpsetuspulber, sooda ja sool (lisa kõik kuivained läbi sõela). Hõõru või suhkruga lahti, lisa ükshaaval munad. Klopi segu ühtlaseks. Lisa vahustamist jätkates kuivained vaheldumisi sulatatud šokolaadi, piima ja õliga. Tõsta tainas ettevalmistatud koogivormi ja aseta eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde küpsema. Küpseta ca 35-40 minutit või kuni koogi keskele torgatud tikk jääb puhtaks. Lase põhjal vormis täielikult jahtuda.


Täidis:
350 g kohupiimapastat
3.5 dl rõõska koort
3 spl kamajahu
4 spl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
70 g kamašokolaadi

200g jõhvikatoormoosi

Tordi väliskülgede katmine+peale kreemiäär:
250 g kohupiimapastat
2.5 dl rõõska koort + 1spl tuhksuhkrut
2 spl suhkrut
0.5tl vanillsuhkrut

Šokolaadivöö:
150g tumedat šokolaadi


Peale:
kuivatatud rukkililled


Tordi kokkupanek:
Lõika tordipõhi kolmeks kettaks. Aseta esimene ketas koogialusele ja määri sellele jõhvikatoormoos. Aseta peale teine tordipõhja ketas. Nüüd valmista tordi täidis. Selleks sega kohupiimapasta vanillsuhkruga ja 3 spl suhkruga, sega hulka ka kamajahu ja hakitud kamašokolaad. Vahusta rõõsk koor 1 spl suhkruga ja sega kama-kohupiimamassi hulka. Määri kogu täidis teise ketta peale ühtlaselt laiali. Aseta täidisele kolmas ketas.
Nüüd valmista kattkreem. Selleks sega kohupiimapasta tavalise suhkru ja vanillsuhkruga. Vahusta rõõsk koor tuhksuhkruga (tuhksuhkur teeb tihkema vahu). Sega kohupiim vahukoorega ühtlaseks. Kata koogi välispind võimalikult ühtlaselt poole kattekreemiga nii, et tulemus oleks võimalikult sile. Aseta tort külmikusse ootele. Vahepeal valmista šokolaadivöö (vt videot allpool). Peale šokolaadivöö paigaldamist pane ülejäänud kattekreem tordipritsi ja kaunista tordi pealispind meelepärase mustriga. Raputa peale kuivatatud rukkililli.


*Põhjaretseptid pärinevad mõlemad raamatust "Kuldne šokolaadiraamat" (Varrak, 2008).


Šokolaadivöö tegemine:



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar