Siin koogis saavad kokku kaks võimsat maitseandjat - tume šokolaad ja apelsin. See kook tõestab veelkord, et need kaks kuuluvad kokku nagu sukk ja saabas. Koogi tegemisel oli mul käepärast väga kvaliteetne apelsinimarmelaad, mille valmistas üks minu väga osav kolleeg. Kui poes müüdavad apelsinimarmelaadid on tihtipeale liialt mõrud, siis see kodus tehtud on äärmiselt maitseküllane, hapu-magus ja kergelt aimatavalt mõrkjas. Koogi algidee pärineb raamatust "Imeline sünnipäev" (M.Terep, M.Grep), kuid siingi olen lähenenud retseptile üsna loominguliselt.
Põhi:
80g tumedat šokolaadi (nt Bitter kakaosisaldusega 56%)
1,5 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
noaotsatäis soola
100g võid
2 dl suhkrut
4 muna
1 dl vett
1 apelsini riivitud koor (apelsin tuleb enne korralikult puhtaks küürida)
2 dl suhkrut
4 muna
1 dl vett
1 apelsini riivitud koor (apelsin tuleb enne korralikult puhtaks küürida)
Vahele:
1. kiht: paar supilusikat apelsinimarmelaadi
1. kiht: paar supilusikat apelsinimarmelaadi
2. kiht: 300g vanilje kohupiimapastat ja 200 ml rõõska koort 35%
Peale:
0.75 dl 35% rõõska koort
1 sl heledat siirupit
170g tumedat šokolaad
Valmistamine:
Sulata põhja jaoks šokolaad kuumaveevannil. Sega jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool omavahel. Vahusta või suhkruga, klopi ükshaaval hulka munad. Sega juurde leige sulašokolaad. Lisa tainasse vaheldumisi kuivained ja vesi. Lisa ka riivitud apelsinikoor ja sega ühtlaseks. Pane tainas 28-30 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi (mis on eelnevalt küpsetuspaberiga kaetud). Küpseta 180 kraadises ahjus 35 min (kook panna kindlasti juba kuuma ahju). Proovi tikuga küpsust. Kui on valmis, võta ahjust ja lase vormis maha jahtuda.
Jahtunud koogipõhi lõika kolmeks kihiks. Esimesele kihile määri apelsinimarmelaad. Aseta peale teine põhja kiht. Teise kihi jaoks vahusta rõõsk koor ja sega kohupiimapastaga ning määri see ühtlaselt koogile. Aseta kreemile kolmas põhja kiht. Selle peale tuleb šokolaadi kate, mille tegemiseks sulata šokolaad kuumaveevannil koos siirupi ja rõõsa koorega. Kui segu on ilus läikiv ja ühtlane, määri see kolmandale kihile. Aseta tort külmkappi tahenema.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar