Pilt

Pilt

Pitsa hakkliha ja suitsuvorstiga




Väga maitsev juustuäärega pitsa. Isetehtud pärmitaignapõhi jääb mõnusalt pehme, õhukesed suitsuvorstiviilud aga eriti mõnusalt krõbedad ja maitsekad. Meie pere arvates saab parima pitsa siis, kui juust panna põhjale kõige esimesena ja siis kõik muud asjad selle peale. Nii ei kõrbe juust ära ning põhi jääb väga mõnus ja pehme ning ei ligune läbi. Parim on see pitsa samal päeval. Antud kogusest saab kaks õhukest pitsat, kuid pole keelatud teha ka üks paksupõhjaga pitsa.

Põhi:
25 g pärmi
2.5 dl vett
2 spl toiduõli
0.5 tl soola
6-7 dl nisujahu

Kate:
juust, praetud ja soola/pipraga maitsestatud hakkliha, kirsstomatid, marineeritud kurk, viilutatud suitsuvorst, natuke sulatatud juustu, pitsamaitseaine.

Valmista pärmitainas. Selleks murenda pärm kaussi. Lahusta pärm vähese käesoojas vees. Seejärel lisa ülejäänud (käesoe) vesi, õli, sool ja nisujahu. Ära kohe kõike jahu pane, kuna jahud on erinevad ja seetõttu selgub tegelik vajaminev jahukogus sõtkumise käigus. Sõtku, kuni saad ühtlase ja kausi ning käte küljest enam/vähem lahtilööva taigna. Vajadusel lisa jahu. Kogemusest võin öelda, et pigem jätta natuke kleepuvam taigen, kuna väga kuiva ja kõva taignaga tulevad ka küpsetised vastavad.
Kata kauss köögirätikuga ning lase taignal soojas ning tuuletõmbuse eest varjatud kohas ca 30 min kerkida (mina kergitan pärmitainast soojaveevannil).
Taigen peab kerkima umbes kahekordseks. Lülita sisse ahi ja lase temperatuuril tõusta 225 kraadini. Pitsad tuleb panna kohe kuuma ahju, kuna siis küpsevad nad kiiresti ja jäävad mahlasemad. Pikk küpsetamine madalal temperatuuril vähendab pitsa mahlakust.
Jaga taigen kaheks osaks. Rulli üks taignapall jahuse laua peal õhukeseks (ca 3 mm paksuseks) kettaks (teist hoia räti all, et ära ei kuivaks). Enne täidise lisamist tee valmis juustuäär. Selleks lõika juustust õhukesed pikad kangid ja äärista nendega lahtirullitud  taignaketta serv ca 1cm kaugusel äärest. Seejärel keera juustukangid taigna sisse ja sedasi moodustubki juustuäär. Seejärel kata taigen kas juustuviilude või riivitud juustuga. Juustu peale pane praetud hakkliha, kirsstomatite sektorid ning peeneks hakitud marineeritud kurgid. Pane siia-sinna ka sulatatud juustu 0.5 tl suurused 'plörtsud'. Kõige peale pane suitsuvorsti viilud. Siis pane pitsa kuuma ahju ja küpseta 225 kraadi juures ca 15-20 min (küpsemisaeg oleneb ahjust, seega hoia silma peal. Kui pärmitaigna äär hakkab juba siin-seal kuldset jumet saavutama, siis peaks pitsa valmis olema). Kui pitsa valmis, võta ta ahjust välja ja raputa peale pitsamaitseainet.
Kuni esimene pitsa küpseb, tee valmis teine pitsa, et see siis kohe ahju vabanedes küpsema panna.


 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar