Pilt

Pilt

Napoleoni kook

Kodus valmistatud Napoleoni kook on väga-väga maitsev! Keerulist pole siin midagi, küll aga peab selle koogi valmistamiseks natuke rohkem aega varuma. Kui aega napib, võib kasutada valmis lehttainast, kuigi minu arvates saab ise tehtud põhjadest parema tulemuse.

Moosi lisamine on vabatahtlik - ka ilma saab väga maitsva koogi! Aga kui seda siiski lisada, siis hapukas vaarikamoos on siin klassika.


PÕHJAD
200 g pehmet võid
200 g maitsestamata jogurtit
6 dl jahu
1 tl peensoola

KREEM
200 g toasooja võid
400 g magusat kondenspiima
7,5 dl piima
4 muna
4 spl nisujahu
1 tl vanillisuhkrut

VAHELE
150-180 g hapukat moosi (soovi korral)

Taina valmistamiseks sega jahu ja sool, näpi hulka pehme või. Lisa jogurt ja töötle ühtlaseks tainaks. Keera tainapall toidukilesse ja hoia 1-2 tundi külmkapis. Jaga tainas vastavalt soovitud kihtide arvule 5-8 tükiks. Rulli need jahusel pinnal õhukeseks, arvestades sealjuures koogi suurust ja kuju. Mina tegin 5-kihilise 24x34 cm suuruse, ristkülikukujulise koogi. Küpseta põhjad 220 kraadises ahjus kuldpruuniks (5-8 minutit). Jahuta.

Kreemi jaoks kuumuta piim keemiseni. Klopi samal ajal kaks muna lahti ja lisa munadele nisujahu. Vispelda, kuni saad ilusa ja tükivaba konsistentsi. Seejärel sega sisse ülejäänud kaks muna. Nirista vähehaaval 1-2 kulbitäit kuuma piima muna-jahu segusse, seda pidevalt segades. Lisa siis munasegu läbi tiheda sõela ülejäänud piimale. Niimoodi tehes ühtlustuvad temperatuurid ja munasegu ei lähe tükki. Kuumuta segu väikesel tulel pidevalt segades (eriti põhjast), kuni kreem pakseneb. Kõige parem on seda teha vispli abiga. Tõsta kreem tulelt ja sega juurde kondenspiim, lase jahtuda. Jahtumisel võib kreemi pinna katta toidukilega, siis ei teki kreemile nahka peale. Teine variant on iga natukese aja tagant kreem jälle läbi segada, siis ei teki samuti nahka. Vahusta toasoe või õhuliseks ning lisa sellele jaokaupa toasoe keedukreem. Maitsesta vanillisuhkruga.

Pane kook kokku. Lao kihiti küpsetatud põhjad ja keedukreem. Ebatasased ääred võiks ära lõigata. Ühe kihi vahele võib määrida moosi. Pealt kata kook kreemiga ja seejärel äralõigatud äärtest tehtud pudiga. Lase enne söömist üleöö külmkapis maitsestuda.


Allikas: "Piim lauale ja kõhtu. Toite piimast, koorest ja kohupiimast" (E. Mihkels, 2011)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar