Pilt

Pilt

Läti peekonipirukad

Võin liialdamata öelda, et need on ühed parimad soolased saiakesed, mida olen küpsetanud. Minu suureks üllatuseks osutusid eriti populaarseks just laste seas. Ka suured sõid isuga ja kiitsid. Tänu peekonile tuli täidis eriliselt mahlane ja maitsekas, pärmitainast ümbris jäi pehme ja kohev. Retsepti leidsin siit, kuid päris täht-tähelt ma sellest kinni ei pidanud - jahu kulus vähem ja täidist natuke rohkem. 
Alljärgnevalt retsept selliselt nagu mina neid saiakesi tegin.


Alljärgnevast kogusest valmib umbes 28 pirukat ehk kaks suurt plaaditäit.

TAIGEN
90 g võid
2,5 dl piima
25 g pärmi
0,5 tl soola
0,5 spl suhkrut
u 400g nisujahu 

TÄIDIS
280 g suitsupeekonit
1 keskmine sibul + natuke õli praadimiseks
purustatud musta pipart

MÄÄRIMISEKS
1 muna

Sulata või, lisa sellele käesoe piim ja lahusta pärm piima-või segus. Lisa sool ja suhkur ning sega kuni need on lahustunud. Sõelu sisse nisujahu. Sõtku kuni taigen on ilus ühtlane ning hakkab käte ja kausi küljest lahti lööma. Kata kauss köögirätikuga ja pane taigen sooja kohta kerkima. Kergita taigen kahekordseks, selleks kulub tavaliselt umbes pool tundi.

Kuni taigen kerkib, tee valmis täidis. Selleks peenesta sibul ja prae õlis klaasjaks. Tõsta kaussi jahtuma. Haki peekon peeneks ja lisa jahtunud sibulale. Maitsesta pipraga ja sega läbi.

Kui taigen on valmis jaga ta kaheks enam-vähem võrdseks osaks ning rulli õhukeseks. Lõika ruutudeks (mina sain mõlemast tainapoolest 14 ruutu) ja aseta iga ruudu keskele 1 tl (kuhjaga) täidist. Keera kokku, pigista ääred korralikult kinni ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 15-20 minutiks kerkima. Enne ahju panemist määri saiakesi lahtiklopitud munaga.

Küpseta saiakesi 200 kraadi juures ca 12-14 minutit. Saiakesed peavad jääma kaunilt kuldsed.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar