Pilt

Pilt

Kodune "hiinakas"

See siin on kodune versioon tuntud kooslusest - krõbe kana, riis muna ning krevettidega ja magus-hapu kaste. Tulemus on väga-väga maitsev. Tempura taina võib kas ise teha või osta valmis jahusegu. Mõlemat moodi on maitsev.
See retsept kuulub meie pere raudvaramusse. Olen selle ajapikku kombineerinud nii paljudest loetud-kuuldud-maitstud komponentidest, et ühelegi konkreetsele allikale viidata ei oska.


MAGUS-HAPU KASTE
2 tl seesamiõli
2 sl tavalist toiduõli
2 tl hakitud ingverijuurt
3 küüslauguküünt
1,5 sl tšillikastet
5 sl tomatipastat või ketšupit
2 sl riisiäädikat
3 sl suhkrut
3 sl sojakastet
250 ml puljongit
1 sl maisitärklist

PRAETUD RIIS MUNA JA KREVETTIDEGA
4 kotikest jasmiini riisi (keetmata kaal 500 g)
4 suurt muna
200 g kooritud ja eelkeedetud krevette
1 keskmine porgand 
200 g rohelisi herneid (kas värskeid või külmutatud)
toiduõli
soola

KRÕBE KANA
ca 600-700 g kanafileed
3 dl külma vett
1 munakollane
100 g nisujahu
50 g maisitärklist
soola, pipart
maitseaineid (nt karri, ingver vms)
küpsetamiseks õli

Esmalt keeda riis soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta korralikult ja jäta jahtuma.

Nüüd tee valmis magus-hapu kaste. Selleks haki ingver ja küüslauk hästi peeneks ning prae õlis kergelt läbi (pruunistada ei tohi!). Sega kõik kastmeained omavahel kokku ja keeda nõrgal kuumusel, kuni segu pakseneb. Kata valmis kaste kaanega ja jäta ootele.

Sega omavahel vesi ja munakollane, seejärel vispelda juurde jahu ja tärklis. Maitsesta segu soolaga. Jäta segu mõneks minutiks ootele (kui teed tempura valmis jahusegust, siis valmista see vastavalt pakendil olevale juhendile). Senikaua lõika kanafileest ca 1-1,5 cm läbimõõduga pikad ribad, maitsesta natukese soola ja pipraga (soovi korral võid veel panna maitseaineid oma maitse järgi, näiteks karri- või ingveripulbrit). Sega liha maitseainetega kergelt läbi. Pane paksupõhjalisse potti 2-3 cm õli ja aja see kuumaks. Sega taignasegu korra vispliga enne kasutamist veel kergelt läbi. Kui õli on kuum, kasta kanafilee tükid taignasegusse ja aseta fileed kuuma õlisse. Praadida tuleb neid jaokaupa, nii et tükkidel oleks küpsemisruumi. Mina olen pannud umbes neli-viis riba korraga. Küpseta kuni taigen on kaunilt kuldne, selleks kulub tavaliselt ca 4-5 minutit. Valmis tükid aseta köögipaberiga kaetud alusele nõrguma.

Nüüd tee kiirelt valmis riis. Selleks klopi munad kausis koos natukese soolaga lahti. Aja õli pannil kuumaks, lisa jahtunud riis, peenelt riivitud porgand ja herned ning prae mõned minutid, kuni riis on kuum. Nirista munad riisi hulka ja sega kuni muna on hüübinud. Kõige lõpuks lisa krevetid, sega kergelt läbi, kuid ära enam kuumuta (krevetid lähevad kummiseks). Serveeri riisi magus-hapu kastme ja krõbeda kanaga.

Kõige parem on see söök kohe peale valmistamist, kuna siis on kana veel krõbe. Siiski on see söök veel ka järgmisel päeval päris hea. Aga kui on võimalus, et toitu jääb ka järgmiseks päevaks, siis ei soovita ma kõiki krevette riisi sisse kohe segada, vaid panna hoopis igale portsule eraldi natuke krevette. Siis ei ole ohtu, et järgmisel päeval toitu soojendades krevetid üle küpseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar