Pilt

Pilt

Biskviittort banaanide ja maasikatega

See suur tort sai tehtud sõbrale suure juubeli puhul, kuhu oli oodatud ca 50 inimest (kuigi sellest tordist oleks ka 60 inimest söönuks saanud). Seetõttu tuli tort  teha võimalikult neutraalne ja lihtne, kuid samas maitsev ja pidulik. Nii sündiski see banaani-maasika biskviittort, mis koosneb väga lihtsatest ja alati toimivatest komponentidest. Tegin tordi kuuest ahjuplaadisuurusest biskviidist - tort on kahe ahjulaadi suurune ja kolmekihiline.

Selle tordiga on sööjate kiidusõnad garanteeritud!


BISKVIIT* (kogused ühe ahjuplaadisuuruse biskviidi tegemiseks; kokku kulub 6 põhja)

5 muna
2 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl tärklist
1 tl küpsetuspulbrit


TÄIDISKREEM
1,8 kg vanilje kohupiimapastat
1,2 kg vanilje pakikohupiima
12 dl rõõska koort 35%
6 spl suhkrut


VAHELE
4 suurt banaani
6-7 dl maasika toormoosi


KATTEKREEM (kaunistamiseks)
600 g vanilje kohupiimapastat
4 dl rõõska koort 35%
2 spl tuhksuhkrut


PEALE
1,5 kg maasikaid
lisaks füüsaleid, tumedaid viinamarju, kiivisid


Biskviitpõhjad
Kuumuta ahi 200 kraadini. Sega omavahel jahu, tärklis ja küpsetuspulber. Eralda munavalged munakollastest ja vahusta munavalged koos suhkruga tugevaks vahuks (peab olema nagu habemeajamisvaht). Suhkrut lisa munavalgetele vahustamise käigus kolmes osas. Kui munavalged on vahustatud, lisa ka munakollased ja mikserda ühtlaseks. Sõelu kuivained munavahu hulka ja sega ettevaatlikult läbi. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 10-12 minutit. Kummuta biskviit teisele, suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberilehele. Tõmba pealmine küpsetuspaber ettevaatlikult lahti ning aseta tagasi biskviidile. Kõige peale aseta puhas köögirätik (nii ei kuiva biskviit ära). Küpseta samal moel ülejäänud viis põhja. Jahuta maha.

Tordi kokkupanek
Tort tuleb panna kindlasti kokku aluse peal, millega serveeritakse torti (hilisem ümbertõstmine on väga-väga keeruline). Valmista kreem - selleks vahusta rõõsk koor suhkruga ning sega kohupiimapasta ja pakikohupiimaga. Aseta alusele kõrvuti kaks biskviitpõhja, lao peale banaaniviilud ja 1/3 täidise kreemi. Pane paika teise kihi biskviidid ning määri ühtlaselt laiali 400 ml maasikatoormoosi ning pool allesjäänud täidise kreemist. Aseta peale kolmas kiht biskviite, määri ülejäänud maasikatoormoosiga ning ülejäänud täidisekreemiga. Tee ka tordi küljed kreemiga kokku.

Kaunistamiseks mõeldud kreemi tegemiseks tuleb kohupiimapastat esmalt marliga kaetud sõelal nõrutada, et eraldada liigne vedelik (selleks kulub ca 2 tundi külmikus). Vahetult enne kaunistamist vahusta rõõsk koor tuhksuhkruga (tuhksuhkur teeb tihkema vahu kui tavaline suhkur) ning sega kokku nõrutatud kohupiimapastaga. Täida tordiprits kreemiga ja pritsi tordi küljed kauniks.



Enne serveerimist kaunista tort maasikate ja puuviljadega (seda võib teha max 3 tundi enne söömahakkamist, muidu hakkavad marjad kuivama). Kui torti kohe sööma ei hakata, siis tuleks teda seni hoida jahedas ruumis.


*Biskviidi retsept pärineb raamatust "Pereköögi kokaraamat" (L.Virkus, P.Enden, 2007)





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar