See on üks väga-väga maitsev tort, mille retsepti leidsin siit.
Tegin seda kooki oma sünnipäeval ja kõik, kes sõid, ka kiitsid seda. Tuli selline rammus, kreemine, suussulav ja maitsekas tort. Kui kasutada Eestis kasvatatud vaarikaid, siis tuleb kate eriti ilusat ja erksat värvi.
Ja nagu enamasti minu puhul ikka, siis olen algupärast retsepti oma maitse järgi natukene kohendanud. Valmistamiskäigu tegin enda jaoks arusaadavamaks.
Põhi:
2 muna
0.75 dl suhkrut
0.25 dl kartulitärklist
0,5 spl jahu
0.5 tl küpsetuspulber
1 spl kakaopulber
Täidis:
6 dl vahukoort
450 g toorjuustu (mascarpone 250g+ tavaline toorjuust 200g)
2spl tuhksuhkrut
20 g želatiini
100 g tumedat šokolaadi
200 g valget šokolaadi
300 g vaarikaid (teha püreeks)
1 dl želeesuhkrut (Dan Sukker)
Kaunistamiseks füüsaleid ja mahedaid vaarikakrõpse (soovi korral)
Valmistuskäik:
1) Valmista põhi. Selleks vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks ning sõelu sisse omavahel eelnevalt segatud kuivained. Küpseta 24 cm läbimõõduga (küpsetuspaberiga vooderdatud) vormis 225 kraadi juures kuni see on küps (ca 10-15 min). Kuna tegu väga õhulise biskviidiga, siis küpseb kiiresti, proovi küpsust tikuga. Seejärel lase põhjal täielikult jahtuda.
2) Nüüd kreemi esimese kihi tegemine. Sulata tume šokolaad (jäta 2 ruutu valge kihi jaoks alles). Sega kausis omavahel 1/3 mascarponest ja 1/3 toorjuustust ning 1spl tuhksuhkrut. Paisuta 1/3 želatiinist külmas vees mõned minutid ja seejärel sulata pliidil väikesel kuumusel pidevalt segades. Nüüd sega veel soe želatiinisegu toorjuustu-mascarpone segusse ning siis lisa segule ka sulatatud tume šokolaad. Seejärel vahusta 200 ml vahukoort 1 spl tuhksuhkruga ja lisa see toorjuustu-šokolaadi massile. Vala saadud segu koogivormi asetatud biskviitpõhjale ja pane külmikusse tahenema. Mina katsin koogivormi põhja enne koogi kokkupanekut puhta küpsetuspaberiga ning ääred katsin küpsetuspaberi ribaga. Selleks, et see riba paigal püsiks, tegin koogivormi sisekülje natuke õliseks. Nii jääb kook ilusa sileda äärega.
3) Alusta teise kihi tegemisega. Sega omavahel 1/3 mascarponest ja 1/3 toorjuustust, sega hulka 100 g valget šokolaadi (sulatatult) ja 1/3 želatiinist (sulatatud sarnaselt eelmise punkti kirjeldusele). Kõige lõpuks sega sisse vahustatud vahukoor (200 ml) ja riivituna need kaks tumeda šokolaadi ruutu, mis eelmisest kihist üle jäid. Pane külma tahenema. See kiht taheneb natuke kauem. Soovitan järgmise kihi teha ca poole tunni pärast.
4) Nüüd kolmas kiht. Sega omavahel ülejäänud toorjuust ja mascarpone. Lisa segule 100 g sulatatud valget šokolaadi ja 150g vaarikapüreed. Seejärel lisada ülejäänud želatiin (sulatatud) ja vahustatud vahukoor (200 ml). Kalla see kõik koogile.
5) Katte tegemine. Pane potti ülejäänud vaarikapüree koos 1dl želeesuhkruga. Kuumuta segu keemiseni ja seejärel keeda vaiksel tulel ja pidevalt segades ca 3 min. Jahuta saadud segu nii, et see enam kuum ei oleks ja seejärel vala ühtlaselt tordile. Seejärel aseta tort vähemalt kolmeks-neljaks tunniks külma, et taheneks korralikult ära.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar